Единственият запазен замък в България се руши


Дата: 03/07, 15:54

Булфото

Крепостта „Баба Вида“ във Видин продължава да се разрушава близо година преди първите камъни от западната стена на твърдината да паднаха в края на август, съобщава Булфото.

Днес обрушаването на западната крепостна стена продължава и дупката, която е зейнала с всеки ден става по-голяма. Вече трайно се разрушава и бойната т.н. червена кула над стената. Увеличават се компроментираните участъци в цялата крепост.

Около нея отвън, както и във вътрешния двор и днес, въпреки че местата са обезопасени, могат да се видят паднали камъни, хоросан, цепнатини в основния камък, паднали керемиди, мухъл и влага в много от помещенията. Зидовете й са обрасли с растителност, която не е почистена.


Институциите продължават да си прехвърлят вината за състоянието на този национален обект и единствено запазена изцяло средновековна крепост, паметник на културата. Видинчани пък чакат с надежда старт на ремонтните действия.


Историческата забележителност "Баба Вида" е публична държавна собственост и паметник на културата от национално значение. През 2017 г. по силата на договор с Министерството на културата, на Община Видин е предоставено безвъзмездно право на управление на обекта за срок от 10 години.

„Баба Вида“, наричан и „Бабини Видини кули“ (и двете са жаргонни названия), е средновековен замък в старопрестолния град Видин.

Това е за единственият изцяло запазен замък в България. Служил е за резиденция на видинските царе през Средновековието (с казарма за охранителите и други служебни помещения), както и за оръжеен склад и затвор в края на османското управление.

Имената, с които е известен замъкът днес, произхождат от легенда за сестрите Вида, Кула и Гъмза, наследили местен владетел. Вида, най-голямата, изгражда замъка, който е наречен на нея „Бабини Видини кули“ и съкратено „Баба Вида“ (Не съществуват никакви достоверни източници в подкрепа на твърдението за наличието на такава легенда.)

Кадър Klearchos Kapoutsis



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Франция с антирекорд по пътя към 1/2-финала
Дата: 06/07, 01:35

Столтенберг изрази надежда, че Украйна ще се присъедини към Алианса
Дата: 06/07, 01:091 Коментар

Франция се класира за полуфиналите на Евро 2024
Дата: 06/07, 00:48

Посрещни лятото с телевизия от А1 на специална цена от 8,99 лв. на месец
Дата: 06/07, 00:40

Най-красивите килими на света в Несебър за лято 2024
Дата: 06/07, 00:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия