Радев: Днес е ден не само на българския конституционализъм, но и на стремежа на България за правова държава


Дата: 16/04, 09:01

Снимка: Булфото

"Днес, когато отбелязваме знаменитата дата, нека си припомним държавническия подход, издигнат от нашите предшественици, и да си пожелаем повече да не позволяваме на никой да го принизява. На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години приеха Търновската конституция и положиха основите на възроденото ни отечество".

Това заявява президентът Румен Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите.

16 април 1879 г. е рождената дата не само на българския конституционализъм, но и на стремежа за развитието на България като правова държава, посочва Румен Радев.

Президентът отбелязва, че свободният и демократичен дух на народа ни е бил въплътен в първата ни конституция от общественици, сред които се открояват имената на Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, д-р Константин Стоилов, Григор Начович, Тодор Икономов, Марко Балабанов и много други.

"Тяхното начинание е пример как се отстоява българската идентичност и суверенитет. То е урок за политическа и юридическа зрялост и за съзнанието, че законите се правят от народа и за народа, а в това дело няма място за безименно авторство и безотговорност", допълва Румен Радев.

В приветствието си президентът посочва, че нарушенията и дори суспендирането на Търновската конституция не са успели да заличат непреходното ѝ значение за развитието на страната ни.

По повод професионалния им празник Румен Радев пожелава на българските юристи и съдебни служители да устояват на всекидневните изпитания и да останат верни на благородното си призвание да са стожер на законността.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Рачков и Геро спукаха Иво Аръков като Васко Кеца в Капките
Дата: 29/04, 23:06

Облачно над цялата страна във вторник
Дата: 29/04, 22:45

Българка се класира в турнира за Световната купа по шахмат
Дата: 29/04, 22:37

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 29/04, 22:20

Обявиха прогноза за месец май
Дата: 29/04, 22:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия