Китайският президент Си Дзинпин пристигна във Франция


Дата: 06/05, 01:00

Кадър Ютуб

Китайският президент Си Дзинпин пристигна във Франция на държавно посещение, организирано от Еманюел Макрон, който ще обсъди с госта въпроси, вариращи от Украйна до търговията. Пристигането на Си за посещението, отбелязващо 60 години дипломатически отношения между Франция и Китай, беше началото на първото му пътуване до Европа от 2019 г. насам, което ще го посети също така в Сърбия и Унгария. Но изборът на Си на Франция като единствената голяма европейска сила за посещение показва относителната топлина в китайско-френските отношения, откакто Макрон направи държавно посещение в Китай през април 2023 г.

Китайската държавна телевизия CCTV съобщи, че самолетът със Си е кацнал в Париж. Лидерът на еднопартийната комунистическа държава с повече от 1,4 милиарда души, придружен от съпругата си Пън Лиюан, бе посрещнат на парижкото летище Орли от премиера Габриел Атал. Си ще проведе ден на разговори в Париж в понеделник, включително и с лидерката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, последван от държавен банкет, организиран от Макрон,предава Нова тв и БГНЕС.

На 7 май Макрон ще заведе Си в планинския район Пиренеи близо до испанската граница. Те ще посетят прохода Турмале, където Макрон е прекарал детството си с баба си и дядо си. Там дългогодишният приятел на Макрон Ерик Абади ще приеме президентите и техните половинки в семейния си ресторант "L" Étape du Berger. Както отбеляза Макрон в интервю, „въпросите, по които има разногласия, се обсъждат по-добре при закрити врати“.

Ключов приоритет на Макрон ще бъде да предупреди Си за опасността от подкрепа на Русия в нейната инвазия в Украйна, като западните служители са загрижени, че Москва вече използва китайски технологии за производство на оръжия. Връзките на Пекин с Москва се затоплиха след инвазията и Западът иска преди всичко Китай да не доставя оръжия на Русия. „В наш интерес е да накараме Китай да повлияе на стабилността на международния ред“, каза Макрон в интервю за Economist, публикувано на 2 май.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



19 май 1971 г. – Съветският съюз изстрелва "Марс 2"
Дата: 19/05, 00:04

Отиде си една от най-талантливите български журналистки
Дата: 18/05, 23:55

Юрген Клоп се сбогува с Ливърпул
Дата: 18/05, 23:42

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 18/05, 23:40

Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова: Културната дипломация е по-силна от традиционната
Дата: 18/05, 23:221 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия