6 милиарда долара военна помощ за Украйна, обявиха от Вашингтон


Дата: 27/04, 00:00

снимка: Булфото

Американският министър на отбраната Лойд Остин обяви днес нов транш от 6 милиарда долара помощ за Украйна в момент, в който Вашингтон се опита да навакса с доставките за Киев, след като помощта за Украйна в продължение на месеци беше блокирана в Конгреса на САЩ, съобщиха агенциите.

Новият транш е вторият обявен за тази седмица, след като в сряда бе анонсирана помощ от един милиард долара за Киев, предава БНТ. 

Тези две суми са част от помощния пакет в размер на 61 милиарда долара за Киев, който бе окончателно одобрен тази седмица от американския Конгрес и утвърден с подписа на президента на САЩ Джо Байдън.

Ако помощта от един милиард долара, която бе одобрена в сряда, ще дойде от складовете на американските въоръжени сили, то обявената днес ще бъде предоставена посредством сключването на договори с отбранителната индустрия или с партньори. Това означава, че тази помощ ще има нужда от повече време, преди да стигне до бойното поле.

След като подписа в сряда помощния пакет от 61 милиарда долара за Украйна, президентът Байдън обеща бързо да бъдат изпратени много оръжия на Киев.

Съединените щати са основният поддръжник на Киев във военно отношение, но американският Конгрес в продължение на близо година и половина не беше одобрявал голяма помощ за Украйна - основно заради междупартийни противоречия.

Преди тази седмица Вашингтон тази година беше предоставил помощ на Украйна само веднъж - помощ в размер на 300 милиона долара миналия месец, чието даване стана възможно само благодарение на икономии от страна на Пентагона, отбелязва Франс прес.

Одобряването на помощния пакет от Конгреса се превърна в облекчение за украинската армия, която изпитва недостиг на личен състав и боеприпаси и е изложена на постоянен натиск от страна на руските сили в Източна Украйна.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Икономист: Речта на Макрон е на нивото на западните лидери в Студената война
Дата: 07/05, 13:59

Конфискуваха мотопеда на пиян шофьор в Сливо поле
Дата: 07/05, 13:49

Мъж загина при катастрофа в Русенско
Дата: 07/05, 13:45

Топ психиатър избухна: Ако ще е така, направо да закриваме психиатриите
Дата: 07/05, 13:36

Жълт код за опасно време е обявен за почти цяла България
Дата: 07/05, 13:27

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия