Социалната комисия обсъди минимална заплата от 850 лева


Дата: 30/11, 19:20

Снимка Булфото, архив

Социалната комисия в НС обсъди минимална заплата от 850 лева:

Комисията по труда, социалната и демографската политика прие единодушно на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Вносители са Корнелия Нинова и група народни представители от „БСП за България“, пише БТА. 

минималната работна заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на текущата година и да не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца. 

В хода на дебата депутатите изразиха известни възражения към направеното предложение, но всички бяха на мнение, че има нужда от повишаване на минималната заплата. Коментирано беше дали увеличението може да се случи без нов бюджет за 2023 г., след като на първо четене в парламента беше подкрепен т.нар. удължителен закон за държавния бюджет за 2022.

Служебният заместник-министър на труда и социалната политика Емил Мингов посочи, че законопроектът не е бил подкрепен от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Депутатите дадоха заявка, че ще направят предложения между първо и второ четене на законопроекта.

"Социалната комисия в парламента прие минималната заплата да стане 850 лв". Това написа в официалната си страница във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Разумът надделя. Комисията по труда, социалната и демографската политика единодушно прие на първо четене предложението на БСП минималната заплата да стане 50% от средната. За 2023 г. това означава 850 лв. Благодаря на всички парламентарни партии за подкрепата. 500 000 работещи бедни ще почувстват грижата ни за тях. Нека бързо да приемем закона и на второ четене. Тогава на служебния кабинет на президента Радев, който беше против това увеличение, няма да му остане нищо друго, освен да изпълни решението на парламента", посочи още Нинова. 


 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Откриха изчезналата медицинска сестра
Дата: 02/03, 22:38

Шахта е причината за затварянето на тунел "Железница" в едната посока
Дата: 02/03, 22:19

Изследвания за щитовидна жлеза, витамини и яйчников резерв в „ЛИНА” през март и април
Дата: 02/03, 22:00

Променливо време в утрешния ден
Дата: 02/03, 21:58

Издирват медицинска сестра от София
Дата: 02/03, 21:41

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия