Бури и гръмотевици за дългия уикенд от 6-и до 8-и септември и на първия учебен ден


Дата: 04/09, 14:22

Пиксабей

Синоптиците от Метео Балканс обявиха неприятна вест за първия учебен ден.

Още към края на текущата седмица и  началото на новата седмица, времето над страната ще се определя от серия от атмосферни смущения. Според глобалните модели GFS и EC към днешна дата (04.09.), от петък - 06 септември, очакваме смяна на синоптичната циркулация, която до този момент определяше горещото време на Балканите.

Валежи и гръмотевични бури се очакват над Западна и Южна България. След кратка пауза (около 2-3 ден). Очакваме преминаването и на серия от средиземноморски циклони към 10 септември, предаде Метео Балканс.  

Очакваните явления ще са потенциално опасни, защото вероятността от внезапни наводнения на Балканите ще е много висока. Според последните изчисления на моделите условията за възможна средна и едра градушка е много висок! Най-висок риск от екстремни процеси се очакват на територията на Босна и Херцеговина, Хърватия, Сърбия и Западна Румъния.

Поради сложната синоптична обстановка и траектория на самият циклон е много трудно да се предскаже с точност, къде точно ще паднат тези валежи. Затова ви съветваме да следите прогнозните. 

Времето през първия учебен ден (16-ти септември) 

В понеделник времето ще е предимно облачно и с валежи от дъжд, като на много места, ще са съпроводени и от гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Централна и Източна България. Над западните райони ще е с разкъсана облачност, но ще захладнее.

Ще духа умерен северозападен вятър и с него ще започне да нахлува хладен въздух. Температурите ще се понижат и очакваните максимални ще са между 24-27°С. По-високи ще се задържат над Източна България - до 28-30°С.

Тази прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS. Както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен. Възможно да претърпят изменения, затова следете и ежедневните прогнози на Meteo Balkans за най-навременните актуализации. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Доц. Лозанов: Единствено нашата безпаметност заплашва българската идентичност
Дата: 15/09, 21:53

Кошмар в Румъния! Потопът взе шест жертви, а един човек изчезна
Дата: 15/09, 21:40

Пращат черната кутия на разбилия се L-39 "Албатрос" в Чехия
Дата: 15/09, 21:22

Изкусителната Силвия от “Игри на волята" със смразяваща закана: Ще ги направя на карикатури, буквално!
Дата: 15/09, 21:12

Утре над 720 000 ученици ще прекрачат школския праг
Дата: 15/09, 21:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия