Юлиана Дончева: Не е редно асистент в университет и работещ в търговията да взимат една и съща заплата


Дата: 15/05, 16:48

Редактор: Александър Дечев

Кадър: "Нова телевизия"

Бившата депутатка Юлиана Дончева коментира обявеното желание за стачка за по-високи възнаграждения от преподавателите в университетите.

"От много време образованието и културата не са приоритет на което и да е управление. Аз се солидаризирам с техните искания, защото това не е някакъв каприз, а е залегнало в един закон, който казва, че трябва да е 180 процента над средната заплата. Записано е и просто тези пари не им ги дават. Те искат това, което е разписано по законов ред. Смятам, че ще бъдат отпуснати някакви пари, но това не е решение. Това ще е временно запушване на този проблем, защото действително не смятам, че е редно една държава, която иска да има образовано население, да приравнява заплатите на главен асистент с работещ в търговската система, с уважение към всяка една професия. Но когато ти си в сферата на образованието, ти инвестираш много време и средства, за да си на нивото, на което сега се изисква. За да привлечем в този сектор млади и можещи хора, ние трябва да ги привлечем с високи заплати. В противен случай нашите победители в международните олимпиади ще ходят и ще работят в чужди институти, вместо да дават знанията си в България", каза тя в предаването "Пресечна точка" по "Нова телевизия".

"Увеличението на заплатите у нас според данните на НСИ като цяло имам чувството, че е резултат и на това, че чуждестранните компании, които оперират в България, дават по-високо възнаграждение. Но е и резултат от огромния брой безработни млади хора - над 100 хиляди, които не работят. Има недостиг в много сектори на работна ръка, които са принудени да дават високи заплати поради недостиг на работна ръка и това е изключително голям проблем. Започваме да внасяме хора от други страни. Това е проблем за бизнеса, който е принуден въпреки икономическите си резултати да дава повече отколкото има възможност. Така че тук се получава една изкуствена еуфория, че вече, виждате ли, можем да се равняваме по заплати на европейските държави, но нещата не са толкова розови", смята бившата телевизионна водеща.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Лятна занималня и образователни курсове от Образователен център АЛГО
Дата: 29/05, 11:10

Полша даде зелена светлина на Украйна за поразяване на руски цели с нейни оръжия
Дата: 29/05, 11:05

Размерът и ресурсите нямат значение за успеха: 10 пъти по-малка страна от България е с най-високи заплати в ЕС
Дата: 29/05, 11:011 Коментар

Безплатни консултации на 08.06.2024 г. в София, с доц. д-р Салим Шентюрк, водещ специалист по неврохирургия
Дата: 29/05, 11:00

Путин назначи бившият си бодигард за държавен секретар на Руската федерация
Дата: 29/05, 10:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия