Български пожарникари заминават за Гърция


Дата: 30/06, 13:56

Снимка Булфото, архив

За трета поредна година България участва в инициативата на Европейската комисия за предварително разполагане на екипи в страни, които са изложени на по-висок риск от горски и полски пожари. Това каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов в Благоевград, от където тръгва първия модул български пожарникари, предаде репортер на "Фокус“.

Той обясни, че екипът ще бъде разположен на летището в Солун. България ще се включи с две групи, като първата, която сега се изпраща е от 20 служители. В средата на следващия месец ще бъде направена ротация, като за Гърция ще заминат други 20 служители, като в тези 20 служители има и 2-ма представители на Столична община.

По думите на комисар Джартов в момента екипът заминава по-скоро с превантивна цел, независимо от това, че пожарите са започнали сравнително рано. Той подчерта, че българските огнеборци са достатъчно подготвени.

"Това е целта всъщност, да има повече екипи на място, така че ако се наложи да действат, те не са да осъществяват само дежурства, а да реагират когато има нужда. Два пожарни автомобила изпращаме, както и един пикап, който получихме миналата година, виждате го, чисто нов е, който беше финансиран със средства от ЕК и предназначен точно за модула ни за гасене на горски пожари“, допълни той.

На въпрос, свързан с това наложила ли се е предварителна подготовка на пожарникарите, старши комисар Джартов посочи, че те по принцип са подготвени, по отношение на механизма за градска защита на съюза.

"Периодично правим курсове, те са преминали тези курсове, защото когато работят в международна среда е необходимо да познават съответните правила и процедури, защото те са свързани с взаимодействие с други държави, което означава че те трябва да говорят на общ език, така че са подготвени момчетата“, уточни той.

От думите му стана ясно, че огнеборците, които заминават не са само от Благоевград, а от Добрич, Ловеч, Кюстендил, Благоевград, от Столичната дирекция БПЗН и двама служители от Столична община.

"Оценката от работата на нашия модул винаги е много висока, предвид това, че когато беше миналата година големия, най-големият пожар в Европа, нашите момчета работиха заедно с гръцките колеги, което всъщност е тяхната оценка за това, че имат доверие на нашите служители, че те могат да работят с тях на място, там, където е най-трудно и най-опасно“, коментира той.

Джартов определи като голяма гордост, че заминават и двама служители на Столична община в тази международна мисия.

"Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ е единствената такава в България. Идеята е повече такива структури да има, тъй като превенцията и защитата на населението е основно нещо. Ние работим ежедневно по 70-80 сигнала, свързани с ПТП и пожари, ние сме хората, които първи помагаме на полицията и на пожарната и така трябва да бъде, нашата дирекция да бъде пример за всички структури на местната власт в страната, тъй като при един горски пожар сами не може никой да се справи, освен многото хора и като нашата дирекция, разполагащи с добри автомобили, техника на европейско ниво. Показахме го това в Турция, както знаете екипът на дирекция "Аварийна помощ и превенция“ беше първият кацнал от ЕС в Адана, това беше благодарение на двата самолета и на тренировката ни в Черна гора, така че затова за нас е чест и гордост да бъдем заедно с българските пожарникари“, прибави той.

Калоян Младенов, старши инспектор началник на група "Пожарогасителна и спасителна дейност“ в РДБПЗН – Добрич от своя страна заяви, че за първи път ще участва в такава мисия.

"Подготовката ми е, аз съм дългогодишен служител вече от 13 години близо, преминал съм през доста изпитания и премеждия в кариерата си. Очакваме да отидем и да помогнем на нуждаещите се така да се каже. Първата ни цел е да се настаним, да опознаем правилата на самата база и какво трябва ние да правим там и какво не трябва най-важното. Все пак сме служители от друга държава. Ситуацията в Гърция не е никак приятна, има прекалено много горещини, пожари, и т.н., за които ние отиваме да помогнем на колегите от Гърция и най-важното да представим България по подобаващ начин“, каза още той.

Николай Маринов, който работи като инспектор в четвърта служба град София заяви, че за него това е четвърта мисия, свързана с модула.

"Миналата година бях два пъти и поминалата един път, това ми е четвърто участие с модула. Справихме се с доста произшествия миналата година при второто предислоциране, при големия пожар на Александуполис имаше доста селища, които трябваше да евакуираме, имаше хора, които бяха застрашени, техните домове и мисля, че се справихме отлично и показахме доста добри качества от българската пожарна в Гърция. Приликите между България и Гърция са в това, че горимото натоварване е едно и също, обаче при тях температурата е много по-висока, водоизточниците срещаме непознаване на терена, който гасим, понеже сме там чужди в тяхната страна и това до някаква степен има сложно в обстановката ни налага“, допълни Маринов.

От думите му стана ясно, че в гръцките противопожарни служи са създали много добра организация, като има и гръцки офицер, който отговаря и съдейства на българския модул.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Жители от варненския квартал "Чайка" скочиха срещу въвеждането на "Зелена зона" в района
Дата: 02/07, 12:08

Стоичков целуна Златната топка и обяви: Боли ме да го кажа
Дата: 02/07, 11:58

Магнезий за бързо реагиране
Дата: 02/07, 11:50

7 язовира у нас са с критични нива, алармира екоминистерството
Дата: 02/07, 11:472 Коментара

Млад моторист се гърчи и вие от болка на пътя след удар с "Голф"
Дата: 02/07, 11:452 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия