Напрежението расте: Гърция обвини новата просръбска власт на Северна Македония в незаконни действия


Дата: 13/05, 11:50

Кадър БНТ 

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис предупреди, че амбициите на Скопие за присъединяване към Европейския съюз са застрашени, ако Преспанското споразумение бъде нарушено.

Мицотакис осъди поведението на новоизбрания македонски премиер Гордана Силяновска-Давкова, която нарече страната си „Македония", а не с конституционното ѝ Северна Македония, при клетвата си на 12 май, цитира Кросс.

„Провокативното решение на новия президент да наруши официалния текст на клетвата си и да нарича страната си с друго име представлява незаконна и неприемлива инициатива. То нарушава Споразумението от Преспа и конституцията на нейната държава. Силяновска също така подкопава бъдещите перспективи на своята страна", написа Мицотакис във Facebook.

„Добре известно е, че като опозиция партия „Нова демокрация" гласува против споразумението от 2019 г. Всъщност тогава предупредихме за проблемите, които ще създадат неговите недостатъци. Като правителство обаче уважихме гръцкия подпис под международен договор, който обвързва страната. За съжаление, последното развитие на събитията потвърждава нашата последователно предпазлива позиция", каза той.

„Гърция отхвърля маневри като тези, с които г-жа Силяновска започна своя мандат. Гърция я призовава да се върне към законните си задължения и поведение, подобаващо на нейната роля. Ние категорично заявяваме, че няма да приемем подобни грешки. И отново подчертаваме, че всеки напредък в двустранните отношения, както и всяка стъпка на Скопие към Европа, зависи от искреното спазване на споразуменията, от правилното използване на конституционното име на съседната държава и, разбира се, от избягването на провокации", подчерта гръцкият премиер.

Припомняме, Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на РСМ между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



IT Helpdesk от А1 предлага експертно IT обслужване на бизнеса в отговор на технологичните предизвикателства
Дата: 07/06, 05:40

Виктория Томова спечели квота за Олимпиадата
Дата: 07/06, 05:00

До 33 градуса петък
Дата: 07/06, 04:00

Борислав Гуцанов: На съдбовен кръстопът между мира и войната сме
Дата: 07/06, 03:10

45 градуса в Кипър
Дата: 07/06, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия