Математик пресметна шансовете за редовен кабинет


Дата: 15/07, 10:59

кадър Нова нюз

Проф. Огнян Кунчев от Института по информатика и математика и към БАН представи какви са възможните коалиции в състава на 50-ото Народно събрание в студиото на Нова нюз. Той обясни математическия анализ за евентуална подкрепа на втория мандат.

„Ученият представи желанието за участие в коалиции на парламентарните групи. Новото ДПС иска да участва в коалиции, БСП имат същото желание”, каза проф. Кунчев. Според този модел възможността за коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС е 25.5%. Шансът да има коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и БСП е 20,2%.

„Теория на коалициите стана популярна след филма „Красив ум” – тя е като теория на игрите. Може да кажем, че в парламента виждаме една игра – игра за създаване на коалициите, каза математикът.

Той обясни, че сложността за изчисление създава групата на независимите депутати, в които влизат народни представители от „Величие”, ДПС и депутат от БСП. Въпреки числеността на тази група, те не могат да формират коалиция, защото тя не е организирана, обясни математикът.

В представената от проф. Кунчев таблица се представя и графа колко се страхуват партиите от непреизбиране при следващи избори. ГЕРБ не се страхуват толкова много от непреизбиране, обясни той. БСП се страхуват, ПП-ДБ също имат опасения от непреизбиране.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мълния удари петима души, има загинала жена
Дата: 19/08, 11:56

В този час: Километрична колона от чакащи коли за Гърция на "Кулата"
Дата: 19/08, 11:55

Москва забрани фондацията на Джордж Клуни
Дата: 19/08, 11:51

Беше 160-килограмов дебеланко от "Като 2 капки вода", сега е строен гладиатор
Дата: 19/08, 11:46

Отмениха два влака заради катастрофа до релсите край Банско
Дата: 19/08, 11:43

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия