Путин уволнява Шойгу и Патрушев


Дата: 12/05, 23:23

Кадър Ютуб 

Руският президент Владимир Путин изненадващо предложи нов министър на отбраната, с което на практика отстранява настоящия си военен министър Сергей Шойгу.

Путин иска Сергей Шойгу, министър на отбраната от 2012 г. насам и дългогодишен съюзник, да стане секретар на влиятелния Съвет за сигурност на Русия на мястото на досегашния Николай Патрушев и да отговаря и за военнопромишления комплекс, съобщи Кремъл в неделя.

За поста на министър на отбраната Путин номинира цивилния Андрей Белоусов, бивш вицепремиер, специалист в областта на икономиката, за този пост повече от две години след войната в Украйна, съобщиха от Кремъл, предаде "Ройтерс". Кандидатурата му ще бъде разгледана от Съвета на федерацията на 13-14 май.

Николай Патрушев, който заемаше този пост от май 2008 г., беше освободен от него "във връзка с преминаване на друга работа" с президентски указ. От Кремъл обещаха да посочат новата длъжност на Патрушев "в рамките на следващите няколко дни", пише "Медуза", допълва frognews.bg.

Преди да се присъедини към Съвета за сигурност, Сергей Шойгу оглавяваше руското министерство на отбраната в продължение на 12 години - от 6 ноември 2012 г. до 12 май 2024 г.
Промените, които със сигурност ще бъдат одобрени от парламентаристите, предвид изцяло шаблонното им същестуване, докато де факто изпълняват волята на Путин, са най-значимите, които Путин е направил във военното командване, откакто изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари 2022 г. в рамките на т. нар. от него "специална военна операция".


Разместването дава на Шойгу длъжност, която технически се счита за по-висша от ролята му в Министерството на отбраната, като осигурява приемственост и спасява лицето на Шойгу. Валерий Герасимов, началникът на руския Генерален щаб и човек с по-практична роля, когато става въпрос за ръководене на войната, ще остане на поста си.

Сергей Лавров, външният министър ветеран, също ще остане на поста си, съобщиха от Кремъл.


Назначаването на Белоусов, цивилен служител, известен по-скоро с вземането на икономически решения, отколкото с познанията си за бойното поле, е най-голямата изненада.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че промяната има смисъл, тъй като Русия се приближава до ситуация, подобна на тази в Съветския съюз в средата на 80-те години на миналия век, когато на военните и правоприлагащите органи се падаха 7,4% от държавните разходи.


Това, каза Песков, означава, че е жизненоважно да се гарантира, че тези разходи са в съответствие с общите интереси на страната, поради което Путин сега иска цивилен с икономическо образование на поста в Министерството на отбраната.


"Този, който е по-отворен към иновациите, е този, който ще победи на бойното поле", каза Песков.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Папата отправи специални пожелания към българския народ
Дата: 23/05, 16:42

Български семейства фалират с кредити заради абитуриентските балове
Дата: 23/05, 16:42

С 40 метра доброволци увеличиха алеята в Парк "Борисова градина - Галата"
Дата: 23/05, 16:36

Майката на едно от загиналите деца на "Алабин" осъди прокуратурата на 15 000 лева
Дата: 23/05, 16:36

Изненадващо Русия обяви 5 км буферна зона между себе си и анексираните ДНР и ЛНР заради "риск от проникване на терористи"
Дата: 23/05, 16:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия