Румънец почина от западнонилска треска


Дата: 12/09, 14:52

снимка Булфото

За пореден потвърден случай на западнонилска треска съобщават румънските медии. Той е регистриран в трансилванския окръг Сълаж в северозападната част на страната.

Заразеният с вируса 76-годишен мъж е починал. Той е имал и съпътстващи заболявания, предава Аджерпрес, цитирана от БТА.

От 3 юни до 5 септември в Румъния са регистрирани 47 случая, от които четири със смъртен изход, показват данните на Националния институт за обществено здраве.

От там препоръчват на населението да носи дрехи с дълги ръкави и дълги панталони там, където има комари, да използва средства против комари и да предотвратява влизането им вкъщи чрез монтиране на защитни мрежи на прозорците, както и да изнася контейнери със застояла вода и битови отпадъци от домакинството.

Първият случай в Румъния бе регистриран в края на месец юни. От началото на 2024 г. до 5 септември15 страни в Европа са съобщили за случаи на заразяване със западнонилска треска.

Това са Албания, Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Косово, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Испания и Турция.

От началото на годината случаите на западнонилска треска в България са общо шест. За това колко тежко е протекло заболяването разказа в ефира на bTV наш сънародник, който се заразява в САЩ преди две години:

Западнонилската треска не се предава от човек на човек, което ограничава възможностите на заболяването да направи големи бели – епидемични взривове, каза в „Тази сутрин“ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

У нас има два смъртни случая от западнонилска треска това лято. Жертвите са мъже на 73 г. и 74 г.

„От 100 заразени едва 10-15 ще развият някаква клиника – грипоподобна, на която няма да обърнат някакво особено внимание. Едва един-двама на 100 души могат да развият по-тежките симптоми – менингит, енцефалит, които да застрашават живота“, обясни доц. Кунчев.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Игри и веселие във Втория традиционен дюлгерски събор на фирма Комфорт
Дата: 18/09, 00:00

12-годишно момче нападна и рани с нож шест деца в училище в Португалия
Дата: 17/09, 23:48

Мбале с дебютен гол за Реал в Шампионската лига
Дата: 17/09, 23:26

Облачно, но почти без валежи в сряда
Дата: 17/09, 23:00

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 17/09, 22:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия