Български индустриалец: Чака ни гръцки сценарий


Дата: 18/06, 11:38

Булфото

Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България специално пред SafeNews предупреди, че ни чака гръцки сценарий и обедняване, ако държавата скоро не проведе непопулярните реформи. От името на бизнеса Васил Велев бие тревога, че индустрията е със спад, експортът е със спад, продажбите – също. Имаме ръст на безработицата. Имаме неизпълнение на бюджета. Налице е исторически минимум на инвестициите.

- Г-н Велев, чакаме редовния конвергентен доклад, който ще ни каже, че не сме готови за еврозоната. И след него – какво?

- Не сме готови, защото политиците се опитаха да подкупят избирателите и раздуха инфлацията. Но не успяха да ги подкупят и избирателите пак ги наказаха. Тези подкупи бяха и с грешното определяне на минималната работна заплата в нарушение на европейската директива, за да купят ниско квалифицираните. Имаше опит да се купят пенсионерите с осигуряване на минимални пенсии, които обслужват хора със средна квалификация с пълен трудов стаж и такива, които са укривали доходи – били са в сивия сектор. Опитаха се да купят чрез заплатите и държавната администрация. Студентите – с безплатно висше образование. Университетските преподаватели – с увеличения. Това не може да не раздуе инфлацията с пари, когато не са заработени и се наливат, пълнейки нереформирани системи. А в същото време няма произведена продукция. Ние не отговаряме на критерия за инфлация.

Бюджетът е издънен. Имаме с 4%-тни пункта по-малко приходи в бюджета към края на май.

Ако приемем, че приходите се разпределят равномерно, към края на май трябваше на има 5/12 –ти от годишния план. А всъщност има с 4%-тни пункта по-малко от тези 5/12-ти. Освен това не са разпределени и равномерно. Първото полугодие има повече приходи, а през второто – повече разходи. Всичко това изисква разговор с обществото и непопулярни реформи, за да не се стигне до гръцки сценарий и да продължаване на обедняването. Защото илюзорното богатство, изразено в по-високи заплати и пенсии на база на инфлация, спад в икономиката и в производството няма да доведе до добър край. Освен че не отговаряме на критерия за инфлация, няма да отговорим и за бюджетния дефицит. Това ще стане, ако не направим нужните промени. И пак повтарям, тези промени с 15% подкрепа не могат да се направят.

Продължение в https://safenews.bg/vasil-velev-pred-safenews-chaka-ni-graczki-sczenarij/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0l7kx_eUmAUElRX_P9Zn5i571rlQPUVUN_LSxgEqteKyJGJGHSMgykpaw_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Шефът на Еврогрупата: България върви добре към членство в еврозоната
Дата: 26/06, 19:54

Фестивал на знанието събра умници от цяла България
Дата: 26/06, 19:40

Спартак (Варна) подкрепя Антония Марчева в борбата й за живот
Дата: 26/06, 19:34

В 16:00 часа градушка удари голям български град
Дата: 26/06, 19:31

Билал Бари напусна лагера на Черно море. Може да го оперират отново
Дата: 26/06, 19:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия