МФ: 610 млн. лв. е дефицитът за ноември


Дата: 30/11, 21:51

Снимка Министерство на финансите

Министерството на финансите очаква дефицит в размер на 610 млн. лв. по консолидираната фискална програма (КФП) на месечна база към края на ноември 2022 г. А общо за 11-те месеца на годината досега се прогнозира той да достигне 605 млн. лв., пише standartnews.com

От финансовото ведомство отбелязват положителния ефект от значителните приходи от корпоративен данък, свързани с крайния срок за внасяне на авансовите вноски за налога през 2022 година. В хазната по това перо са постъпили 1.3 млрд. лв. през ноември, т.е. без тях дефицитът щеше значително да надхвърли сегашния, пише economic.bg

От друга страна, ръстът на разходите изпреварва ръста на приходите, основно поради по-високи разходи за субсидии, социални плащания, капиталови разходи и други. Поради тази причина за ноември се очаква превишение на разходите над приходите и дефицит по КФП на месечна база“, се посочва в съобщението на МФ. 

Това ще е вторият месец, през който бюджетът ще е на минус. За първи път той отиде в отрицателна територия през октомври, когато като с магическа пръчка бе стопен септемврийския едномилиарден излишък. Тогава финансовото ведомство обясни случилото се с по-високите разходи в резултат на преизчислението на около една трета от пенсиите от 1 октомври, заедно с други капиталови харчове.
 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Дара подпали дансинга в „Денсинг старс“ и изуми журито
Дата: 27/02, 21:12

КЗП: Ще се търси трайно извънсъдебно решение с мобилните оператори
Дата: 27/02, 21:09

Как да не се тръшнем болни?
Дата: 27/02, 21:00

Ген. Попов: Надявам се да дойде момент Русия и Путин да разберат силата на западните демокрации
Дата: 27/02, 20:58

Стефан Тафров: Руската агресия в Украйна е пряка заплаха срещу България
Дата: 27/02, 20:45

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия