Спасител разкри защо се стигна до два фатални инцидента в морето ни


Дата: 18/06, 16:01

Редактор: Недко Петров

Стопкадри Нова нюз

Лятото едва започна, а вече има фатални инциденти на неохраняеми плажове в Бургаско, където морето взе две жертви.

Главният експерт по водно спасяване в БЧК Марио Бързачки коментира кои са опасностите, които туристите не забелязват, но може да костват живота им.

Според него основната причина е в надценяване на възможностите и подценяване на ситуацията.

Фактът, че хората отиват да плуват там, където не е охраняем плажа, показва, че те подценяват като цяло ситуацията. Все пак водата не е нашата естествена среда и вероятността да се случи фатален инцидент във водата, когато си далеч от хора, които да те видят и да ти помогнат, е налице, каза в „Социална мрежа“ Бързачки.

Повечето хора, битува в тях, че спасителите свирят и ги тормозят, и само защото да им е по-спокойно на плажа, решават да отидат там, където няма спасители, което е грешка. Така вероятността да се случи нещо я има, както и хипотезата, че рано или късно ще се случи нещо фатално на този, който подценява ситуацията, добави той.

Бързачки обаче не смята, че морето е най-опасния воден басейн и разкри, че в Дирекция „Водно спасителна служба към Червения кръст“ правят всичко възможно да покажат, че водата всъщност не е опасност.

Тя може да ни бъде приятел и това нещо се стремим да стане още от ранните години при децата, за да може да ги възпитаме да ползват безопасно тези водни пощи, тъй като ние отиваме около водните площи да се забавляваме, да почиваме, да релаксираме и да спортуваме. Дори няма смисъл да приемаме водата като наш естествен враг, отбеляза спасителят.

Напротив, водата трябва да ни бъде приятел и когато я възприемаме като приятел, както всеки един приятел се уважава, трябва да уважаваме и водата. Ако ние не уважаваме водата и когато неглижираме ситуацията, ще се случи нещо неприятно в даден момент, каза още по Нова нюз Бързачки.

Последният посочи и друга грешка на влизащите в морето - плуване навътре, тъй като колкото по-дълго плуват, ще покажат възможности пред себе си или на някой друг, без да се съобразяват, че може им се схване крак, да получат крамп или да навлязат в ледени води.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пътен експерт: Няма такова нещо като европейски или световни критерии за път
Дата: 26/06, 22:00

Катастрофа между мотор и автобус до стадион "Тича" във Варна
Дата: 26/06, 21:55

Фестивал на знанието събра умници от цяла България
Дата: 26/06, 21:50

Опасни бури, валежи и градушки започват още през нощта
Дата: 26/06, 21:45

Консултациите при президента предизвикаха реакции на партиите в Народното събрание
Дата: 26/06, 21:301 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия