Орбан изненадващо цъфна при Зеленски в Киев


Дата: 02/07, 10:54

Кадър Нова 

Унгарският министър-председател Виктор Орбан пристигна в Киев за първото си посещение в Украйна след началото на войната, съобщи унгарското правителство.

"Премиерът Орбан е в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски", каза прессекретарят на унгареца Берталан Хаваси пред държавната информационна агенция MTI, цитира БТА и Вести

Плановете за пътуването са се появили след продължителни преговори по въпроса за правата на унгарскоезичното малцинство в Украйна, което живее в най-западните части на страната, близо до границата с Унгария.

"Предварително условие за срещата беше да се реши въпросът за правата на гражданство. През последните седмици беше постигнато споразумение ", заяви източник от Будапеща, запознат с подготовката на посещението.

Критиците на Орбан го обвиняват, че използва въпроса за правата на унгарското малцинство, за да не оказва военна и икономическа помощ на Украйна.

Днес бе съобщено и, че НАТО планира да разположи висш цивилен служител в Киев като част от нови мерки, предназначени да укрепят дългосрочната подкрепа за Украйна.

Според доклад на Wall Street Journal, този ход се очаква да бъде обявен на срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващата седмица.

Стъпките имат за цел да изградят перспективите на Украйна евентуално да се присъедини към алианса, без да й предлагат членство.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува САЩ за колебанието им да допуснат страната му в НАТО.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза миналия месец, че Украйна трябва да спечели войната с Русия, преди да може да се присъедини.

В отговор Зеленски каза: „Това е така наречената политика „една стъпка напред, две стъпки назад“. Не мисля, че това е политиката на световните лидери.

„Ако Америка се страхува да не подразни (Владимир) Путин и затова не сме поканени, тогава ние молим Съединените щати да ни дадат колкото е възможно повече, което може да ни защити (от руска агресия).“



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



4 юли 1776 година: Незавимостта на САЩ е камбанен звън за края на абсолютните владетели в Европа
Дата: 04/07, 12:36

Арестуваха интернет педофил, жертвите му били между 9 и 11-годишни
Дата: 04/07, 12:34

Етикетиране и опаковки. Решения и за вашата индустрия
Дата: 04/07, 12:30

Тежка катастрофа с ТИР затвори пътят Лом-Козлодуй
Дата: 04/07, 12:27

Дъщерята и жената до шеф Манчев смаяха Инстаграм на абитуриентски бал
Дата: 04/07, 12:201 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия