Заместник-министърът на земеделието с много важна новина за земеделците и градушките


Дата: 26/04, 16:35

снимка Булфото

Зам.-министърът на земеделието Иван Капитанов апелира земеделските производители в 10-дневен срок да сезират за засегнати площи вследствие на вчерашните градушки. Капитанов каза, че така ще може да бъдат оценени щетите при всеки един производител и ако е допустимо спрямо правилата за държавна помощ, той да бъде компенсиран. "Това, което ще се опитаме да направим, е да изплатим обезщетенията в максимално кратък срок, за да могат производителите да продължат своята дейност там, където това е възможно", увери зам.-министърът. 

По думите на Капитанов има предвидени средства в план-сметката на Държавен фонд "Земеделие" за помощ при възникване на такива събития, като предварително следва да се извършат огледи, да се изготвят съответните протоколи за нанесените щети, след което да бъдат обобщени данните.  

"На този етап все още се консолидират данните, но със сигурност са хиляди декарите, които са засегнати", каза той и допълни, че предстои да бъде установена и степента на нанесените щети. През вчерашния ден най-сериозни са били градушките в района на Пловдив, Стара Загора и Сливен, посочи зам.-министърът. От страна на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" са предприети действия по предотвратяване и ограничаване на вредните последствия, като към момента в общинските служби по земеделие са сформирани комисии, които да оценяват щетите, нанесени на земеделските стопани, обясни той. 

Капитанов отбеляза, че има строго разписани правила за помощта при подобен тип събития. "За да се извърши подпомагане на съответния земеделски производител, е необходимо да има сто процента пропадане на площите. В предходни години се е действало по абсолютно аналогичен начин, тоест това са правилата на държавната помощ и сме длъжни да ги съблюдаваме", каза зам.-министърът. Той обясни, че в подобни случаи се обследва стопанството на всеки един производител и комисията преценява дали съответният парцел е допустим за държавно подпомагане. 

Заместник-министърът се срещна с местни земеделци, чиито парцели са били засегнати от вчерашните градушки в региона. На срещата присъстваха още директорът на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" инж. Валери Ценов, както и представители на регионалните дирекции, предаде БТА. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Близо 1 милион българи празнуваха Великден в курортите ни и в чужбина
Дата: 07/05, 01:22

Край Варна уловиха най-големия шаран у нас
Дата: 07/05, 01:02

7 май: Ден на радиото и телевизията
Дата: 07/05, 00:30

"Фондацията": Нека се помолим за оздравяването на Кирил Маричков
Дата: 07/05, 00:03

Разработиха нов вид витамини
Дата: 07/05, 00:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия