Обявиха прогноза за месец май


Дата: 29/04, 22:16

снимка: Булфото

Тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15 между -16 градуса, в планините - от 2 до -5 градуса по високите части над 2000 m до 12 и -14 градуса в по-ниските.

Най-ниските температури през месеца ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите – между 28 и 33 градуса, сочи прогнозата на синоптика Марияна Попова от НИМХ, предава Нова тв. 

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата. Месечна норма на валежите е между 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 mm, в планинските и припланински райони - от 70 до 140 mm. 

През първото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Относително по-топло ще бъде в началото на десетдневието, а относително по-хладно – през втората половина на периода. Ще бъде неустойчиво, през повечето дни с повишена вероятност за валежи, придружени с гръмотевици, главно в следобедните часове, отначало на повече места в Западна и Централна България, а към 6-7 май – и в Източна. В отделни дни явленията ще са по-интензивни.

След относително стабилизиране на атмосферата в края на първото и началото на второто десетдневие, от 12 до 16 май въздушната маса отново ще бъде неустойчива, с повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в Южна и Източна България. Повече слънчеви часове ще има сутрин. Впоследствие до края на десетдневието вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат.

През първата половина от третото десетдневие тенденцията е валежите да са малко, а температурите постепенно да се повишават и да са по-високи от обичайните. Към края на месеца по-голяма е вероятността за по-неустойчива атмосфера и променливо време, с валежи.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



С опасност за живота е пострадалата от катастрофата край Кюстендил
Дата: 16/05, 09:44

Драмата във Варна: Шефът на ВиК лично пое отговорност за разкопаванията на "Траката"
Дата: 16/05, 09:40

Боян Чуков и БСП в геополитическа дискусия във ФКЦ Варна на 16 Май от 18 ч.
Дата: 16/05, 09:40

Варненци от "Квартала на богатите" затвориха пътя за Златните заради разкопаните улици
Дата: 16/05, 09:33

Фицо е в съзнание без опасност за живота
Дата: 16/05, 09:28

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия