Богослов: Изборът на патриарх Даниил няма да доведе до разкол в БПЦ


Дата: 01/07, 18:48

Кадър Нова нюз

Наш доцент разкри какво очаква да се случи в църквата с новия патриарх.

Православието е застрашено най-вече от руската война в православна Украйна. Руската пропаганда си измисля всякакви наративи, за да оправдае тази война, като често използва концепцията за "руский мир" или "руский свят". Много руски богослови, които напуснаха Русия, осъдиха тази доктрина като ерес и направиха петиция. Тук говорим за чисто богословски проблем и няма никаква геополитика. 

Това каза в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS преподавателят в богословския факултет доц. Светослав Риболов, който коментира избора на новия български Патриарх Даниил.  

"Аз съм се засичал с новия патриарх в богословския факултет, но не се познаваме лично. Аз имам само впечатления от неговата дейност. Три невалидни гласа определиха избора на нов патриарх, но едва ли ще се стигне до разкол в Българската православна църква (БПЦ). Изобщо не може да се говори за разкол. Каноничният ред беше спазен и не може да се спекулира по темата", катерочиен бе той, пише novini.bg. 

"Познавам лично отец Никанор. Това, което се случи днес с неприетата му оставка, е една добра крачка за начало на действията на новия патриарх. За мен Патриарх Даниил трябва да запази целия колектив на Софийската митрополия. Така ще има една приемственост с патриарх Неофит. За БПЦ остава голям въпросът за участието в междуправославния и междухристиянския диалог. Другият важен въпрос е мястото на БПЦ по чест сред останалите православни църкви. За мен БПЦ трябва да е на пето място. В момента БПЦ е доста по-назад, дори след румънската православна църква", добави доц. Светослав Риболов. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



А1 реализира шестото издание на своята Лятна академия с участието на 25 ученици и студенти
Дата: 03/07, 19:00

Пак има пожар на Младежкия хълм
Дата: 03/07, 18:57

Валерия Велева: Това не са никакви партии, а политически глутници
Дата: 03/07, 18:52

Ето кои депутати от ДПС гласуваха "против" правителството на Росен Желязков
Дата: 03/07, 18:44

Голям проблем в банките с новите лични карти
Дата: 03/07, 18:441 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия