Каква ловна екипировка може да използваме в студените месеци?


Дата: 28/01, 06:30

Адекватният начин на обличане по време на лов е от съществено значение, както за качеството на самото преживяване, така и за съхраняване на здравето на тези, които практикуват това занимание. А при положение, че по-голямата част от активния сезон е разположена в студените месеци от календара, то въпросът с екипировката е първостепенен.

Не можем да си помислим да стъпим в гората, ако нямаме подходящите дрехи за мразовитите условия на януари или пък за влагата на ноември. Подходящата ловна екипировка за периодите с по-ниски температури, включително отрицателни, включва няколко неизменни елементи - яке, шапка, ръкавици, дълги панталони, пуловер (жилетка, суитчър), може и термобельо. Да не забравяме и за здравите обувки, които са от особено голямо значение, за да запазим краката си топли и сухи.

 

Важно е да спазваме правилния принцип на обличане

Това можете да го чуете от здравните специалисти като обща препоръка, която не се отнася конкретно за лова, но за това занимание важи в още по-голяма степен. През студените месеци и особено през зимата е удачно да се обличаме с повече, но по-тънки дрехи, отколкото с една или две по-дебели. Някои наричат този метод “Луковата система”, като се прави алюзия със слоевете на този иначе предизвикващ сълзи в очите зеленчук. Колкото повече катове сложим върху тялото си, най-вече върху торса, толкова по-добре ще бъдем защитени от климатичните несгоди.

При Луковата система най-общо има три слоя - абсорбиращ, изолационен и защитен. Могат да бъдат и повече, т.е. някой от слоевете да бъде подсилен, да съдържа повече от една дреха. Абсорбиращата част е тази, която прилепва директно към тялото - това е бельото, потник, тениска, чорапи. Те обират телесната влага и пазят тялото сухо. Ако все пак се изпотим, има и втори слой - слагаме пуловер, върху него може и суитчър. Това е изолационният компонент. И вече отгоре идва ред за якето, а може да се добави и елек. Но не трябва да добавяме прекалено, защото все пак е важно да запазим усещането за комфорт и свобода на движението.

Обличането на слоеве важи и за долната част на тялото, където, разбира се, трудно ще бъде да наредим толкова катове. Но все пак е добре да се обуем с термобельо, което покрива и голяма част от бедрото. А откъм ходилата нагоре да обуем дълги и дебели чорапи. Когато върху тях сложим специален ловджийски панталон, това би трябвало да ни бъде достатъчно.

 

Какво яке да изберем за зимата?

Естествено, това е въпрос, който излиза на преден план при окомплектоване на екипировката за студените месеци. Якето за лов може да не е толкова дебело, особено ако спазваме Луковата система, но да е достатъчно плътно и да осигурява защита по отношение на най-важните показатели. Разбира се, запазването на топлината е от първостепенно значение. Връхната дреха при преследване на дивеч през октомври, декември или февруари трябва да осигурява максимално добра термозащита. Но освен това, трябва да предоставя и висока степен на “дишаемост”. Чували ли сте този термин? Ако ходите редовно на лов, със сигурност ще ви попадне. Ловното яке трябва да пази температурата, но също така и да не запарва, да осигурява циркулация на въздуха, без да се губи от топлината.

Не по-малко важно е дрехите за лов като цяло да бъдат влагоустойчиви. Това важи както за връхното облекло върху торса, така и за панталоните, и за обувките. Якето също така трябва да ни предпазва и от вятъра, защото и той може да се окаже особено неприятен през зимата. И не е никак без значение каква е материята, от която е направена и връхната дреха, и панталоните.

 

Трябва да избягваме шумящи платове

Трябва да се съобразяваме с това правило не само в студените месеци, разбира се. Материята на дрехите трябва да бъде максимално “тиха”, за да не ни усети дивечът. А през зимата тази тема излиза повече на дневен ред, тъй като все пак най-горното облекло е в контакт с повърхностите и растителността в гората.

Не трябва да омаловажаваме и по-дребните елементи. От само себе си се разбира, че ще сложим шапка на главата, когато термометърът показва минусови стойности. А ще ни пречат ли ръкавиците на стрелбата? Не, ако изберем подходящия модел за лов. Има варианти, при които върху палеца е обособено “капаче”, което се отваря, за да освободим пръста, с който натискаме спусъка. Естествено, ръкавиците, които слагаме при излет в гората, е препоръчително да бъдат решени с противоплъзгащи материи.

Не е излишно да се снабдим и с очила. Ако носим диоптрични, то е ясно, че ще бъдем с тях така или иначе. Но модели с тъмни стъкла, не точно скиорски тип, но подобни, могат да ни бъдат от полза в някои моменти.

Изобщо, ловното облекло за студените месеци може да съдържа много компоненти. И съответно зимната екипировка изисква известна инвестиция, но качествените продукти имат свойството да “живеят” дълго при правилно съхранение и поддръжка. А когато обличането е свързано и със здравето ни, не е желателно да правим компромиси за няколко лева по-малко.

 

*публикацияЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Последни останали апартаменти! Сграда МИДИМА в к.к. Константин и Елена
Дата: 26/03, 04:50

Луксозна селекция от апартаменти за ценители от Комфорт Брокърс ООД
Дата: 26/03, 04:10

Дъжд и гръмотевици на места в неделя
Дата: 26/03, 04:00

Тервел Пулев излиза срещу американец
Дата: 26/03, 02:01

57 са новите случаи на коронавирус у нас
Дата: 26/03, 01:31

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2023 | Пълна версия