Кой е Фицо - най-дълго управлявалият Словакия


Дата: 15/05, 19:45

Кадър Уикипедия

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в болница с опасност за живота, след като бе прострелян след заседание на правителството в град Хандлова. Властите определиха случилото се като атентат, а десетки световни лидери осъдиха атаката. 

The Guardian обобщава кой е Роберт Фицо.

Роберт Фицо е словашки политик, който кара третия си мандат като министър-председател на централноевропейската държава, предаде OFFnews.bg.

Роден в работническо семейство на 15 септември 1964 г., Фицо - юрист по професия - започва политическата си кариера в комунистическата партия малко преди кадифената революция от 1989 г., довела до разпадането на бившата Чехословакия, припомня Гардиън. 

От 1994 г. до 2000 г. е представител на Словакия в Европейския съд по правата на човека, а през 1999 г. създава лявоцентристката си партия Смер-СД.

През 2006 г. "Смер" печели убедителна победа, която го изстрелва на премиерското място две години след присъединяването на Словакия към ЕС. През 2009 г. вкарва страната си в еврозоната, но не успява да сформира коалиция през следващата година, въпреки че печели изборите.

През 2012 г., след падането на дясноцентристката коалиция заради обвинения в корупция, той постига нова победа, а през 2016 г. отново печели, но две години по-късно се налага да подаде оставка на фона на масови протести заради убийството на разследващ журналист и неговата годеница. През октомври Фицо се завърна за трети мандат като министър-председател начело на популистко-националистическа коалиция.

Забъркан в обвинения в корупция, които винаги е отричал, Фицо е дързък и откровен, със склонност към бодибилдинга, футбола и бързите коли, пише Гардиън. 

Каква е неговата политика?

Фицо се възхищава както на Владимир Путин, заявявайки, че не би допуснал арест на руския президент с международна заповед, ако отиде в Словакия, така и на нелибералния лидер на Унгария Виктор Орбан, "който защитава интересите на страната и народа си".

Лидерът на "Смер" е и тактик: в своята тригодишна кариера успешно се движи между основните, проевропейски позиции и яростна националистическа, антизападна реторика, предназначена главно за вътрешно потребление, доказвайки, че е повече от готов да променя курса си в зависимост от общественото мнение или политическата реалност.

Заявявайки, че за него имат значение единствено интересите на Словакия, Фицо се изказва открито по множество въпроси, говори гневно за ЕС и международните НПО, обижда съперниците си, лъжливо твърди, че има заговор за преврат, и твърди, че вотът ще бъде фалшифициран.

Той е яростен противник на имиграцията - ключов фактор за изборната му победа през 2016 г. - и отхвърля "отделна мюсюлманска общност в Словакия". Неотдавна разкритикува еднополовите бракове и определи осиновяването от еднополови двойки като "извращение".

По време на пандемията от COVID-19 Фицо се превърна в най-изявения глас в страната срещу маските, блокирането и ваксинацията. Преди да встъпи отново в длъжност през октомври, настоящият премиер използва високите нива на проруски настроения в Словакия, за да подкопае прозападния курс на правителството.

Какво се случи през третия му мандат като министър-председател?

Критиците се притесняват, че Фицо изоставя прозападния курс на Словакия и следва посоката на Унгария при управлението на Орбан. Хиляди хора се събраха в столицата и в цяла Словакия, за да протестират срещу политиката на Фицо.

През февруари депутатите одобриха законови промени, с които се премахва специалната прокуратура, занимаваща се с корупцията по високите етажи на властта, намаляват се наказанията за финансови престъпления и се съкращава давностният срок за изнасилване.

През април правителството одобри предложение за премахване на обществената телевизия и замяната ѝ с нов орган. Планът предизвика остра критика от страна на опозиционните партии, според които той ще даде на правителството пълен контрол върху общественото радио и телевизия.

През април Петер Пелегрини, скептик по отношение на Украйна и близък съюзник на Фицо, спечели втория тур на президентските избори срещу либералния и прозападен кандидат на опозицията Иван Корчок.

Пелегрини трябва да наследи Зузана Чапутова, първата жена държавен глава на страната. Чапутова, твърд поддръжник на съседна Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия, обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране през юни миналата година, след като получи смъртни заплахи.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Журналист: Демокрацията ще претърпи крушение на изборите
Дата: 29/05, 11:47

В столицата пуснаха "Трамвай на приказките"
Дата: 29/05, 11:47

Алекс Сърчаджиева предложи брак на много силен човек в България
Дата: 29/05, 11:462 Коментара

Повечето руски военновъздушни бази са в обхвата на оръжията, които получи Украйна
Дата: 29/05, 11:42

Видях как смъкват телата, разказа Ваня Червенкова край забранено място за простосмъртните
Дата: 29/05, 11:363 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия