Разбиха мащабна китайска мрежа за пране на пари в Европа


Дата: 05/07, 19:05

Пиксабей

Испанската и френската полиция обявиха днес, че са разбили международна мрежа, съставена от китайски граждани, която е била в състояние да изпира по един милион евро на ден в Европа. В Испания са били арестувани петима души, включително ръководителят на мрежата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Разследването, проведено от френската Национална служба за борба с измамите и испанската полиция, с подкрепата на Европол, е започнало, след като през февруари 2021 г. френски митничари открили край Перпинян над 500 000 евро, скрити в тайник а в автомобил.

Под ръководството на магистрат от специализирания междурегионален съд в Марсилия разследването е "разкрило съществуването на организация, специализирана в изпирането на пари, която действа на територията на страните членки на Европейския съюз поне от 2019 г. насам", се посочва в съвместно комюнике, публикувано във Франция.

Мрежата е била съставена от китайски граждани, пребиваващи в няколко европейски държави, като е била в състояние да пренася през Европа повече от един милион евро в брой на ден.

"Начинът на действие се основава на съществуването на многобройни пунктове за събиране на средства, получени по-специално от трафик на фалшиви стоки, данъчни и митнически измами и сводничество". След това мрежата е организирала "пътуванията на съучастниците, отговорни за транспортирането на сумите в Европа", според същия източник.

Тези парични трансфери са били организирани по шосе или по въздух, според друго съвместно прессъобщение, публикувано в Испания. По този случай в Испания на неуточнена дата в Мадрид, Валенсия, Аликанте и Барселона са арестувани петима души, включително ръководителят на групата, китайски бизнесмен.

Извършени са десетина обиска, в резултат на които са иззети над 167 000 евро в брой, някои от които скрити в окачени тавани или кутии за лед, като за откриването им се дължи на намесата на полицейските кучета.

"Тази международна операция разкрива преобладаващата роля на азиатските престъпни организации в дейностите по изпиране на пари в Европа", се казва в заключение в прессъобщението на френската Национална служба за борба с измамите.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Четири часа гасиха сметището в Монтана
Дата: 08/07, 21:15

Ерата на роботизираната хирургия в трансплантацията на органи
Дата: 08/07, 21:10

Препатили потвърдиха: Има помощ за сърцето
Дата: 08/07, 21:10

Мбапе прихна след две думи от Стоичков преди полуфинала с Испания
Дата: 08/07, 21:06

Женски бой в Пловдив, едната е в болница с рани по лицето и тялото от счупена стъклена бутилка
Дата: 08/07, 21:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия