Започва 32-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“


Дата: 01/06, 08:54

 

Снимка: МТФ „Варненско лято“

Във Варна започва 32-то издание на Международния театрален фестивал (МТФ) „Варненско лято“. Началото ще даде спектакълът „Великденско вино“ на Народен театър „Иван Вазов“ в 19:30 ч. на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Пиесата на Константин Илиев е поставена от Явор Гърдев в навечерието на 150-та годишнина от обесването на Васил Левски. В ролята на Поп Кръстьо влиза Владимир Пенев, който за превъплъщението си получава отличията „Икар“, „Аскеер“, награда за мъжка роля от Националния фестивал на малките театрални форми във Враца и награда за ярки постижения в областта на културата за 2023 г. на дирекция „Култура“ на Столична община. 

Сценографията е изградена като инсталация и е дело на скулптора Павел Койчев, костюмите са на Свила Величкова. Музиката на Калин Николов изпълняват Владимир Пенев и студенти от класа на проф. Пенко Господинов от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. „С пронизващите думи на Константин Илиев и сред образите на Павел Койчев ще потънем в споделената болка и радост от онова тихо, мъдро, дълбоко и истинско родолюбие, на което все още са способни творци като тях двамата. Дори във време, когато лицата на светците висят по прасците“, казва за своята постановка режисьорът Явор Гърдев, предава БТА. 

В програмата на „Варненско лято“ днес е и шоуто „Охлюмотив“ на Театъра на огъня и сенките „Файъртер“, което ще бъде показано в 12:00 и след откриването на фестивала в 21:30 ч. на площад „Независимост“ във Варна. „Файъртер“ е сред водещите български трупи за уличен театър и изнася своите представления на редица международни фестивали в Гърция, Румъния, Англия, Германия, Белгия, Португалия, Турция. Спектаклите им са смесица от театър, кокили, музика, огън, танц, метални и надуваеми конструкции, които винаги се случват на открито и между хората. Сценографията на „Охлюмотив“ е на Христо Гюзелев, Чудомир Драгнев и Пламен Иванов, костюмите са на Боян Христов. В спектакъла участват Розалия Митрова, Вяра Болградова, Михаил Давидов, Виктор Теофилов, Илия Коровезис, Пламен Иванов. 

По традиция МТФ „Варненско лято“ заедно с Държавен куклен театър - Варна поздравяват децата по случай 1 юни. Тази година в 11:00 ч. те могат да гледат спектакъла по класическата приказка от Братя Грим „Седемте козлета“, но с променен край. Режисьор е Вера Стойкова. 

Фестивалът „Варненско лято“ ще предложи 28 театрални събития от България и чужбина по време на своето 32-ро издание, което предстои от 1 до 15 юни във Варна. Организатори са фондация „Виа Фест“. БТА е медиен партньор на събитието.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ЕС започва преговори за членство с Украйна и Молдова на 25 юни
Дата: 20/06, 18:15

Симов, БСП: Холивуд загуби много, че Калоян Методиев остана в България
Дата: 20/06, 18:06

Съдът промени мярката за неотклонение на Марин Димитров в "домашен арест"
Дата: 20/06, 18:03

Задържаха за подкуп двама данъчни служители от Кърджали
Дата: 20/06, 17:52

Тошко Йорданов: Или отиваме на избори, или другите ще подкрепят нашия кабинет
Дата: 20/06, 17:41

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия