Установени са всички контактни на починалите бебета с коклюш, обяви Ангел Кунчев


Дата: 19/04, 13:54

Снимка: Булфото

Главният държавен инспектор Ангел Кунчев обяви на брифинг, че "двете бебета, които починаха след заболяване от коклюш, са били от една махала в Кюстендил, но семействата не са се познавали и не са имали контакт помежду си". Към момента всички контактни на децата са установени и изолирани, поясти той, цитиран от БНТ.

Според Кунчев при бебетата заразата е установена на късен етап и това е повишило вероятността за леталния изход.

"Лекувани са правилно, само че е потърсена медицинска помощ малко късно. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация, който е предложен от Спешна помощ и едва вече при влошаването е хоспитализирано в Кюстендил, след което и в Национална кардиологична болница", заяви Кунчев.

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. Към момента в България са регистрирани 205 случая.

Вирусът циркулира най-интензивно в София и западната част на страната. Според Кунчев вероятно разпространението му ще се пренесе и в другите области, но е трудно да се прогнозира докъде ще стигнат мащабите.

Най-висок е относителният деял на заболелите деца между 10 и 14 години. По-малко от 10% от тях са стигнали до болница.

"Около 50%-60% се движи делът на имунизираните заболели. При тях болестта протича по-леко, но и по-трудно се диагностицира. Когато се хване навреме, не е тежко като протичане. Това, което се случва, не може да се нарече изненада. От 2023 в Европа започва покачване на случаите, което се ускори още повече през тази година. В Чехия имат над 6000 случая, което е най-високото ниво на заболеваемост там от 60-те години насам, в Испания - над 8000, Холандия - 3600", заяви доц. Кунчев.

Здравният министър д-р Галя Кондева заяви, че са предприети мерки и в момента се прави анализ на делят неимунизирани деца

"Предприели сме мерки - към РЗИ са пратени искания към общо-практикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. Сътветно Министерство на здравеопазването, здравната каса и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" да анализират тези данни и от вчера сме дали указания за организация на необходимата лабораторна диагностика", заяви здравният министър Галя Кондева.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Одеса отново бе подложена на ракетна атака
Дата: 02/05, 01:24

Зеленски уволни висш служител на разузнаването
Дата: 02/05, 01:12

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 02/05, 01:10

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 02/05, 01:00

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 02/05, 01:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия