ЕС ще наложи санкции на чешкия сайт "Гласът на Европа" за руска пропаганда и намеса в Евроизборите, Захарова заплаши с отговор


Дата: 15/05, 15:06

Пиксабей

Европейската комисия предлага медията „Гласът на Европа“ да бъде част от предстоящия 14-и кръг от санкции на ЕС срещу Русия, заяви заместник-председателят на ЕК Вера Юрова.

Юрова отбеляза, че „Гласът на Европа“ се използва за намеса в европейските избори.

По-рано този месец чешкото правителство разкри финансирана от Москва пропагандна мрежа, която се е стремяла да повлияе на европейската политика и да обърне общественото мнение срещу оказването на помощ на Украйна.

Прага посочи, че в операцията са участвали Виктор Медведчук, свързан с Кремъл бивш украински олигарх, и Артьом Марчевски, медиен мениджър, който е работил в един от телевизионните канали на Медведчук.

Дейностите им са били извършвани чрез уебсайта „Гласът на Европа“, който е насърчавал проруски тези. Приятелски настроени към Москва политици са получавали заплащане преди изборите за Европейски парламент.

Юрова каза, че не може да потвърди дали Медведчук или Марчевски ще бъдат включени в списъка със санкции, но че „Гласът на Европа ще бъде там“. Европейският съюз смята платформата за "инструмент на пропагандата на Путин", цитира БГНЕС.

Русия предупреди Европейския съюз, че ако блокът наложи ограничения на руските медии, западните репортери в Русия ще усетят бърз, суров и болезнен отговор от страна на руската държава, предаде Ройтерс.

Заместник-председатeлката на Европейската комисия Вера Йоурова е заявила, че ЕС ще наложи санкции на базирания в Прага новинарски уебсайт "Гласът на Европа”, както и на вестник "Российская газета", руската новинарска агенция РИА Новости и вестник "Известия", съобщи Блумбърг миналата седмица.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза днес на брифинг, че западните кореспонденти в Москва ще усетят реакцията на държавата, в случай че ЕС предприеме действия срещу руските медии.

"Ако тези мерки бъдат предприети срещу руските медии, руските журналисти, тогава, въпреки че западните кореспонденти няма да искат, те също ще трябва да усетят нашите ответни мерки", заяви Захарова.

"Преди те усещаха нашата любов, но сега ще трябва да усетят отговора. Ние ще отговорим светкавично и изключително болезнено за западняците", добави тя.

Захарова коментира и съобщенията в западните медии, според които Русия планира саботажи в Европа, определяйки ги като "антируски инсинуации", цитира БТА.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Полша даде зелена светлина на Украйна за поразяване на руски цели с нейни оръжия
Дата: 29/05, 11:05

Размерът и ресурсите нямат значение за успеха: 10 пъти по-малка страна от България е с най-високи заплати в ЕС
Дата: 29/05, 11:01

Безплатни консултации на 08.06.2024 г. в София, с доц. д-р Салим Шентюрк, водещ специалист по неврохирургия
Дата: 29/05, 11:00

Путин назначи бившият си бодигард за държавен секретар на Руската федерация
Дата: 29/05, 10:51

Как да изберем подходящи тапети за стена?
Дата: 29/05, 10:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия