В Ченгене скеле разполагат с единствената у нас противопожарна лодка


Дата: 18/08, 05:00

кадър: БНТ

Лодката, оборудвана за потушаване на огън, използва само морска вода, което позволява бърза и ефективна намеса

Ченгене скеле вече разполага с уникална лодка за гасене на пожари.

Рибарското селище Ченгене скеле, разположено край Бургас, вече разполага с първата и единствена по рода си у нас лодка за гасене на пожари. Червено-белият плавателен съд е на разположение денонощно, за да гарантира безопасността на рибарите и жителите на селището при възникване на пожар. В случай на инцидент, лодката ще позволи бърза реакция, без да е необходимо да се чака помощ от противопожарните екипи на Бургас, предава БНТ. 

Лодката, оборудвана за потушаване на огън, използва само морска вода, което позволява бърза и ефективна намеса дори при пожари на по-големи разстояния. Според Димитър Янчев, кмет на рибарското селище, тази уникална лодка е не просто иновация, а жизненоважен инструмент за безопасността на жителите.

„Тя беше подарък, обезпечаващ безопасността на хората. Ние леко я префасонирахме и я направихме противопожарна, за да можем да обслужваме каналите при нужда. Имаме неизчерпаем източник на вода и това беше основната идея“, обяснява Янчев, предаде БНТ.

Екипировка и ефективност

Лодката разполага със специален струйник, който може да достигне до 15 метра разстояние, като водната струя се контролира чрез оборотите на двигателя. Допълнително, тя е оборудвана с 50-метров шланг, предназначен за гасене на по-отдалечени пожари. Николай Стефанов, бивш пожарникар и рибар, споделя как лодката е адаптирана за нуждите на селището.

„Намаляваме оборотите и се намалява дебитът. Увеличаваме оборотите и се увеличава струята. Отделно имаме комбиниран струйник, който е за предпазване на пожарникарите – тези, които участват в гасенето. Правим разпръсната струя, за да може да премахваме обгазяването“, допълва Стефанов.

За да се гарантира готовност при евентуален инцидент, в Ченгене скеле е сформиран специален противопожарен отряд от 10 обучени рибари. Всеки от тях е подготвен да работи с новата лодка, като двама души са нужни за нейната работа – единият придвижва лодката, докато другият запалва водната помпа.

„Хвърлят 1100 литра в час вода, което за нас е сериозно постижение. Дай боже да не я използваме“, споделя кметът Янчев с надежда, че лодката ще остане по-често в готовност, отколкото в употреба.

Ченгене скеле е дом на 500 къщи, като през летните месеци броят на жителите нараства до около 2000 души. Въпреки сравнително малкото население, селището не е пощадено от инциденти с пожари. Последният случай доведе до унищожаването на Клуба на рибарите, изгорял до основи. Този трагичен инцидент подчерта важността на наличието на бързи и ефективни противопожарни мерки.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Джак Килби прави демонстрация на първата работеща интегрална схема
Дата: 12/09, 00:18

Енергиен експерт: Всеки четвърти българин не може да си позволи отопление през зимата
Дата: 11/09, 23:57

Кримският мост се нуждае от ремонт
Дата: 11/09, 23:381 Коментар

Въздушна тревога в Киев по време на визитата на Антъни Блинкен
Дата: 11/09, 23:21

Облаци, но почти без дъжд в четвъртък
Дата: 11/09, 23:05

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия