Експерт: Миньорите ще бъдат осигурени, а тока ще поевтинее, ако вземем парите от ЕС


Дата: 30/09, 08:32

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова тв

Бъдещето на миньорите винаги е несигурно. Това, което се случи в парламента с окупирането на трибуната, изглежда като борба само за една от Мариците, а проблемът е много по-голям. 

Това коментира пред Нова тв Александър Загоров от КТ Подкрепа.

Въглищната енергия е най-скъпата у нас. Напрактика мините са в технически фалит. Единствената причина да оцеляват все още е, че държавата отпуска от бюджета огромни субсидии ежегодно, коментира Мартин Владимиров.

Ние сме подписали да плащаме квоти за въглищната енергия, още когато сме млизали в ЕС. Така че политиците са го решили. Но всички държави го изпълняват и няма изключение. Ако ние тръгнем по този път и останалите ще поискат. Ние имаме толкова висока цена на тока, именно защото сме много зависими от въглищните централи. Ако преходът се ускори и тези мощности се заменят с комбинация от възобновяеми енергийни източници, чиято себестояност е 0, всичко това ще допренесе да се намали цената на тока. Иначе ние всички плащаме тези централи да работят, а от друга страна на тези работници не им се предлага алтернатива. От 2021 г. оцентаката ни показва, че за преквалихикация, ранно пенсиониране и намиране на нови работни места на абсолютно всички работници в Маришкия басейн ще струва 800 млн. евро, а ние имаме няколко молиарда лева, за да постигнем този преход. Т.е. има нужда от политическа воля и от разбиране, коментира той.

Марица Изток 2, която ще фалира без помощта на държавата, е разпределила 270 млн. лв. обществени поръчки до 2027 г., въпреки че няма логика изобщо да съществува до тази година, допълни той.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Карат родителите да купуват скъпи помагала, които не се използват
Дата: 30/09, 10:14

Ставаме като японците: Жилищата като кутийки
Дата: 30/09, 10:11

Максим Бехар се хвана на бас в ефира
Дата: 30/09, 10:09

Първото отпадане от „Гласът на България” съсипа Славея с години
Дата: 30/09, 10:08

Новият шеф на БЛС: Ще се борим за достойно заплащане на лекарския труд
Дата: 30/09, 10:003 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия