Тошко Йорданов предлага правителство с Възраждане и ПП-ДБ


Дата: 23/06, 20:42

снимка Булфото

Лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов призовава да се направи кабинет от малките партии. 

“Ако получим третия мандат, ще отправим покани за наистина експертен кабинет към всички партии, включително към ПП-ДБ. В ДБ има доста сносна експертиза и разумни хора и би било добре, ако техни хора участват в експертно правителство, но в частта ПП изпитвам сериозни съмнения, че могат да предложат нещо. Но да видим - могат да ме изненадат“, коментира той пред БНР.

На предложението на "Възраждане" за съставяне на правителство без ДПС и ГЕРБ, Йорданов заяви, че партията е претърпяла "еволюционно развитие".

"Тръгна ли са по правилния еволюционен път. Трябва да има максимална широка подкрепа за кабинет. Ще говорим с тях, ако имат мандат.

Преди това лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов лансира нова идея за кабинет. Пред БНР той предложи своята партия за трети мандатоносител и правителство на всички партии, но без ГЕРБ и ДПС. Предложението му явно се хареса на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

До момента формацията на Слави Трифонов твърди, че единственият шанс за кабинет е той да бъде сформиран с третия мандат, ако президентът им го връчи. Йорданов многократно заяви след изборите, че партията е готова да направи експертен кабинет след разговори с всички политически сили.

Според Костадинов  петте формации без ГЕРБ и ДПС имат общо 125 депутати и по този начин могат да изключат ГЕРБ и ДПС от управлението. По думите му основните различия между партиите са във външнополитическите възгледи. Според него с референдуми ще могат да се решат много от спорните въпроси, а това предложение се хареса на Йорданов.

"Имаме различия, слава богу, те са на идейна, в повечето случаи външнополитическа основа. Ако ние не искаме да има правителство на ГЕРБ и ДПС, трябва да преглътнем егото си и да седнем да разговаряме с всички в парламента. Затова протягаме ръка към всички останали. В тази ситуация или се опитваме да покажем на българските граждани, които отчетливо не желаят ГЕРБ и ДПС да управляват държавата, или агонията ще продължи да унищожава държавата", заяви Костадинов.

Не знам обаче как "Величие" се вписват в тази конфигурация, коментира Тошко Йорданов. Притесняват ме поведението им, качеството на хората им, проблемите с този човек, който се занимава с неща, които колко са законни, колко са завлекли хора. За Ивелин Михайлов говоря. Говориха едно за Европейския съюз и НАТО и в нощта на изборите се обърнаха. С такива фурнаджийски лопати имам едно наум", добави Йорданов.

Той одобри намерението на "Възраждане" да прави референдуми, но се обяви "против" излизането на страната от НАТО.

"Внимателно съм изчел Конституцията и никъде не видях да има такова понятие експертен кабинет. Ако някой може да ми го обясни как се случва това нещо, ще бъда много благодарен", каза Дарин Георгиев от “Величие”.

Въпросът кой да е премиер в правителство на "Възраждане" не беше повдигнат от депутата от "Има такъв народ". Според Костадинов министър-председателят трябва да е консенсусна фигура, приемлива за всички. Все пак Йорданов подчерта, че правителството трябва да е експертно, а не политическо, като под политическо уточни, че разбира такова, в което определени партии са взели властта.

Народният представител от БСП Драгомир Стойнев каза, че биха преговаряли за експертен кабинет, защото такава е тяхната идея още преди изборите. Според него с "Има такъв народ" могат да намерят разбирателство за третия мандат.

Обикаляйки няколко медии в почивните днес Тошко Йорданов многократно повтори, че партията няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, като критикува Бойко Борисов за предлагането на политизиран кабинет.

“Подходът на ГЕРБ още в началото не беше добър. Те не предложиха експертен, а политически кабинет. Първият мандат е вече свършен, що се касае до нас, подкрепата е само за третия мандат, ако го получим“, каза лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Той обвинява ГЕРБ, че партията е говорила за  експертен кабинет, но не предлага такъв.

"ГЕРБ не предложи експертен кабинет. Когато Борисов се появи и каза, че предлага експертен кабинет, доминиран с предложен от ГЕРБ министър-председател, външен министър и министър на отбраната, това не е експертен кабинет“, коментира Йорданов.

Според разбирането на Йорданов и колегите му от ИТН експертен кабинет се състои само от експерти, независимо от това коя партия ги е предложила.

“Още в началото да политизираш половината министри - този влак замина. Ако искат да се качат на влака за експертния кабинет, решението е в третия мандат с друг подход“, коментира той.

Йорданов допълни, че повече разговори с ГЕРБ не са водени, но и дори да има среща следващата седмица и на нея визията им за експертен кабинет да съвпадне, то няма шанс позицията на ИТН да се промени.

“Първият мандат се опорочи и няма смисъл да го съживяваме, защото освен ДПС никой друг не каза, че ще го подкрепи, а ние искаме да разговаряме и с другите партии, за да може да има наистина експертен кабинет, който да е широко подкрепен“, смята депутатът от ИТН

Той призова президентът да помисли на коя партия да връчи третия мандат, а от формацията му ще направят опит за реализация, ако разбира се, първите два мандата са неуспешни, предаде epicenter.bg.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Два района във Варна осъмнаха без вода
Дата: 28/06, 08:16

Без ток днес във Варна и областта ще бъдат
Дата: 28/06, 08:11

Проф. Рачев каза какво ще е времето на Джулай морнинг
Дата: 28/06, 08:06

Здравословно хранене
Дата: 28/06, 08:00

Синоптикът Симеон Матев: Идват още дъждове и градушки в цяла България
Дата: 28/06, 07:45

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия