Италия забрани фотоволтаиците на земеделска земя


Дата: 16/05, 12:55

Пиксабей

Италианското правителство издаде нов указ за пълна забрана на изграждането на фотоволтаични инсталации върху земеделски земи. Новите разпоредби няма да се прилагат за проекти, които в момента са в процес на одобрение.

Забраната касае разполагането на широкомащабни соларни централи върху продуктивни земеделски земи. Крайната цел на указа е „да се избегне опустиняването“ на земеделската земя в Италия, пише technews.bg.

„Искахме да регулираме използването на фотоволтаични панели и вярваме, че земята трябва да служи за производство на храна, а производството на енергия трябва да бъде съвместимо със селскостопанското производство“, каза министърът на земеделието Франческо Лолобриджида.

„Ако искате да разположите фотоволтаични панели на земята, вие трябва да промените предназначението им и следователно не вярваме, че този тип практика трябва да продължи“, допълни Лолобриджида, като отбеляза, че новите разпоредби няма да се прилагат за агроволтаиците.

Фотоволтаици там, където слънцето винаги грее: в космоса
България не се възползва от потенциала си във фотоволтаиците
Защо някои фермери инсталират вертикални фотоволтаици
Правителството на Италия подчерта, че ще остане възможността за производството на соларна енергия в кариери, мини, както и концесионни зони към държавната железница, летищата, а също и защитните ивици край магистралите. Изграждането на соларни паркове ще бъде възможно и в зоните на промишлени предприятия.

Проектите, които вече са процедура по одобрение, няма да бъдат засегнати от промяната. Но новите разпоредби вече предизвикаха критики от местния фотоволтаичен сектор.

„От това, което можахме да разберем от пресконференцията на Министерския съвет, правителството реши да постави ненужно ограничение върху фотоволтаичните инсталации върху земеделска земя, пренебрегвайки вече ратифицираните ангажименти“, заяви италианската търговска организация Italia Solare.

Италианската земеделска асоциация Coldiretti пък приветства решението. Според нея, това означава спиране на спекулациите от страна на големи инвестиционни фондове, които излагат на риск селскостопанското производство.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 04:10

Високи температури в събота
Дата: 01/06, 04:00

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 03:50

Безплатни консултации на 08.06.2024 г. в София, с доц. д-р Салим Шентюрк, водещ специалист по неврохирургия
Дата: 01/06, 03:30

На 1 юни рожден ден има Крисия
Дата: 01/06, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия