Направиха големи разкрития за любима марка бисквити на българите в Лидл, Билла и Кауфланд


Дата: 23/08, 16:15

Кадър ФБ

Германският производител на торти и бисквити "Балзен" (Bahlsen) е разчитал в голяма степен на принудителен труд по време на нацисткия период и се е възползвал от тесните връзки с режима, показват данни от историческо разследване на компанията, предаде ДПА, цитира economynews.bg и БТА.

Бизнесът на "Балзен", по-известен като производител на бисквитите "Лайбниц" (Leibniz) и бисквитите шоколадови сандвичи "Пик Ъп" (Pick Up), се е разраснал неимоверно по време на нацисткия режим в Германия, според историците Манфред Григер и Хартмут Бергхоф.

Те установили, че между 1940 и 1945 г. 135-годишната компания е използвала принудителния труд на над 800 работници, много от които жени от Украйна и Полша. От тези работници се е изисквало да носят знаци на дрехите си, които са ги идентифицирали като чужденци и са ги подлагали на силна дискриминация.

Историческото изследване на миналото на компанията дойде, след като наследницата на компанията Верена Балзен заяви през 2019 г., че принудителните работници в "Балзен" са били "третирани добре" по време на нацистката епоха.

Думите й предизвикаха вълна от недоволство и възмущение в Германия, което доведе до извинение от страна на Балзен. Семейната компания възложи и финансира историческото проучване.

Изследването прерасна в книга от 600 страници, описваща историята на компанията от 1911 до 1974 г., която беше пусната в продажба. "Не бяхме наясно с много подробности от историята на компанията и истината е, че не попитахме", каза семейство Балзен в изявление преди публикуването на книгата.

Авторите пишат, че компанията не е поставила никакви условия за тяхната работа и допълват, че остават в тесен контакт както с Верена Балзен, така и с баща ѝ Вернер М. Балзен.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хиляди на крака пред Лили Иванова в Пловдив тази вечер
Дата: 13/09, 00:44

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 13/09, 00:30

Дел Потро с прощален мач през декември
Дата: 13/09, 00:23

13 септември 1902 г. – За първи път са използвани пръстови отпечатъци като доказателство за вина
Дата: 13/09, 00:04

Тръмп заяви, че няма да участва в друг дебат с Камала Харис
Дата: 12/09, 23:441 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия