1300 свободни работни места в най-големият работодател в България


Дата: 15/05, 12:09

Булфото

Синдикатът на железничарите отново е в протестна готовност. За пореден път алармират, че има сериозни проблеми при параметрите в Колективния трудов договор.

"Нашата работа сме я свършили. Направили сме проекта за Колективния трудов договор, внесли сме го в законния срок, преговаряме вече месец и половина. Работодателят трябваше да направи анализи какви са причините за намаляване на персонала. Ние направихме анализите. Те даже не искат да ги прочетат.

Пределно ясно ни е, че проблемите не могат да се решат от днес за утре, не може да се намерят такива пари. Помолихме Георги Гвоздейков да се направи проверката, да бъде обективен и да каже каква е истината, и да се вземат съответните решения. Свободните работни места станаха 1300", заяви председателят на Синдиката на железничарите Петър Бунев в предаването "България сутрин".

Той съобщи, че е получил сигнал за човек, който е назначен през януари за директор, но без да има необходимата специалност и образование.

"Без да е учил го правят директор. Това не се случваше, израстваха кадри от компанията, които се доказваха. Обръщам се към министъра да провери този случай - какво е работил, какво е учил. Работим по 20 години, за да можем да тръгнем на някъде и в този момент идва един парашутист - затова напускат хората", каза Бунев пред Bulgaria ON AIR.

НКЖИ е най-големият работодател в България, напомни Петър Бунев. Той посочи, че работните места там са 11 500, но незаетите са 1300 и броят им расте прогресивно. Средната възраст на работещите в компанията е 50+. Има и голям дял на работещи пенсионери, очерта картината председателят на синдиката.

Той подчерта, че работата в жп транспорта изисква човекът да е психично здрав - правят се психотестове периодично. Служителите минават и на изпити през 3-5 години, свързани с правилниците, по които работят.

"Когато започнах работа, имаше постоянно механици, които поддържаха. Сега няколко хора отговарят за един участък. Дали са им кола. През нощта почти нямаме хора", добави той.

Според него Колективният трудов договор няма да доведе до спиране на влакове и добави, че когато липсват кадри, се налага да се работи извънредно, а извънредният труд е опасен в железниците.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Майка на дете в критично състояние: Казаха ми да се помоля на поп, отколкото на хората в Спешното
Дата: 29/05, 09:24

UEFA Шампионска лига остава в ефира на MAX Sport през следващите 3 сезона
Дата: 29/05, 09:10

Как се прави здрав корем
Дата: 29/05, 09:10

Два варненски района днес остават без вода
Дата: 29/05, 09:08

Увеличават данъчната тежест върху руските богаташи
Дата: 29/05, 09:061 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия