Икономист: България се топи бързо, защото такива политики водим


Дата: 30/04, 08:25

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова тв

За 2023 година е увеличен броят на живородените деца в страната. Това е положителното, макар и процентът е да е малък. Друга добра новина е, че българите искат да имат повече деца.  

Това коментира пред Нова тв гл. асистент Александра Равначкова във връзка с последните данни за населението на България, според които страната ни продължава  да се топи.

58,8% е трудоспособното население у нас, но трудоспособните са повече от заетите, тъй като има много хора, които не работят, нито учат. Трябва да се види защо това е така. Процентът на незаетите е доста голям сред младите, за съжаление и това не е само у нас, но и в Европа, коментира Лидия Шулева.

Това, което ми прави впечатление в данните е, че от 90-та година имаме устойчиво намаляване на родените деца с едно изключение. От 2004 до 2009 г. този тренд се обръща сериозно. Ясно е, че това са годините, когато имаме ускорен икономически растеж, а инвестициите достигнаха до 2% от БВП. Сега са 3%. Тогава България влезе в ЕС. От 2009 г. раждаемостта е рязко надолу. В крайна сметка това показва, че има пряка връзка между икономическия растеж и желанието на хората да раждат деца, посочи тя.

Много често се говори, че в България има най-дългото майчинство в света, че то има връзка с раждаемостта. Но се оказва, че не е така. Необходими са мерки, но нека си дадем сметка какви да са те. Дългото майчинство освен че пречи на кариерата на жените, те получават и по-ниски заплати, а оттам по-ниски пенсии. Така че майчинството с раждаемостта няма връзка. Но са необходими други мерки, коментира тя.

Тренда е, че България е една от най-бързо изчезващите страни и това се дължи на политиките, които водим. Това афектира икономическото развитие, като тук процесът е двустранен. Над 3 млн. души е работната сила на цялата страна, но нека да не се лъжем, че това са хора като от квартал на един голям град в света. Трябва да се създаде място, което да е привлекателно, така че хората да остават тук. Ние не раждаме по-малко отколкото европейците или друга развита страна. Проблемът е нетната миграция, породена от икономически причини. Просто трябва да създадем страна, в която хората искат да живеят, коментира икономистът Преслав Райков.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



До 22 градуса в петък
Дата: 17/05, 04:00

Лятна занималня и образователни курсове от Образователен център АЛГО
Дата: 17/05, 03:30

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 03:30

На 17 май рожден ден има Лили Игнатова
Дата: 17/05, 03:00

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 17/05, 02:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия