И мафията в Италия вече не е като едно време: Спря да убива и рекетира, само краде еврофондове


Дата: 16/05, 14:32

Пиксабей

В последните години италианската мафия рядко цапа ръцете си с кръв - убийствата, търговията с наркотици и изнудванията вече не се гледат с добро око от доновете, пише Ройтерс. Вместо това мафиотите се насочиха към престъпления с по-нисък риск, разказват италианските прокурори пред агенцията, пише Инвестор и БТА.

Един от стимулите са милиардите евро, които страната получава за възстановяване на икономиката след пандемията от коронавируса. Фондовете, включително и от ЕС, се оказват истинска благодат за престъпниците с "бели якички", които разработват схеми за укриване на данъци и друго присвояване на средства.

Прокуратурата в Италия разследва потенциална схема за измами със средства от ЕС на стойност 200 млрд. евро. По данни на премиера на страната Джорджа Мелони само през април са разкрити злоупотреби по програми за подобряване на жилищата на зад 16 млрд. евро.

Не всяко престъпление е дело на мафиоти, но интересът на бившите "биячи" е доста сериозен.

Неплащането на данъци не е осъдително за голяма част от италианците и на това престъпление се гледа много по-благосклонно от трафика на наркотици, например. Нещо повече - в самото законодателство санкциите за финансовите престъпления са значително по-леки. За търговия с 50 грама кокаин присъдата, която грози дилъра, е 20 години, а за издаване на фалшиви фактури и други данъчни престъпления, водещи до присвояване на 500 млн. евро - между 18 месеца и 6 години.

Затова и интересът на мафиотите не е изненадващ и вече става много видим. Официалните данни показват, че през 2022 г. убийствата, свързани с мафията, са били 17, докато през 1991 г. броят им е бил над 700.

"Пипалата" на мафията могат да бъдат видени навсякъде - най-мощната мафиотска структура в Италия "Ндрангета" например предлага услуги на занижени цени (тъй като не плащат данъци), от които се възползват дори и гиганти като Lidl, DB Schenker и UPS Italia. Компаниите се разследват за даване на подкупи и отказват да навлизат в подробности пред Ройтерс. Говорител на DB Schenker казва, че делото е приключило, от Lidl отказват коментар, а UPS уточнява, че звеното му спазва местното законодателство.

По изчисления на Министерството на финансите несъбраните данъчни приходи в резултат на престъпни действия по укриване през 2021 година възлизат на 83 млрд. евро. "В Италия няма социална стигма за тези, които не си плащат данъците", признава ръководителят на специализираната прокуратура за борба с мафията в Милано Алесандра Долчи.

Една от схемите за това е фалит на бизнеса. По данни на правителството компаниите, които са спрели дейността си, сочейки финансови причини за това, не са платили данъци и социални осигуровки, включително и за пенсионни фондове, на стойност 156 млрд. евро. Това е приблизително три пъти повече от годишните данъчни приходи на Италия - 51,8 млрд. евро през 2023 г.

Подозренията на прокурорите са, че част от сумите са в резултат от престъпните действия на бившите мафиотски групи в Италия, но в много случаи не им достигат служители, които да разследват казусите и да го докажат. Вече повече мафиоти могат да бъдат хванати, ако се разследват делата по банкрут на фирми, отколкото изнудванията, смятат експертите.

Средствата за преодоляване на негативните ефекти върху икономиката от пандемията от коронавируса са мишена за престъпници и от други държави. Европейската прокуратура съобщи през февруари, че разследва схеми във всички 27 държави от ЕС. Само 1/3 от всички активни разследвания на европейските прокурори през 2023 година (общо 1927) са свързани с Италия. Общо предполагаемите щети по тези дела са 19,3 млрд. евро, като почти 7,4 млрд. евро се падат на Италия.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Програма за Деня на детето във Варна
Дата: 01/06, 07:41

Безплатни консултации на 08.06.2024 г. в София, с доц. д-р Салим Шентюрк, водещ специалист по неврохирургия
Дата: 01/06, 07:38

Топло, но с валежи на места в събота
Дата: 01/06, 07:29

На днешната дата в историята
Дата: 01/06, 07:13

Хороскоп за събота
Дата: 01/06, 07:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия