Ще има ли скок на цените на горивата по празниците


Дата: 28/04, 14:38

снимка pixabay

Конфликтът в Близкия изток очаквано се отрази на пазара на горивата. След атаките между Израел и Иран цената на петрола отбеляза скок. Как се движат стойностите сега и ще има ли отново увеличение на колонките преди празниците по бензиностанциите у нас, пише Fakti.bg.

Петър Стаменов решава да се прибере от чужбина и да започне собствен бизнес с камион. Зарежда го често. "Аз съм с това камионче вече няколко месеца и е адски трудно. Харчи 20 на 100, в същото време хората нямат пари, и аз возя на някакви минимални цени... ако утре се счупи камиончето, не знам какво ще правя", споделя той пред Нова тв.

Разказва, че най-големият му страх е цените да не скочат или да настигнат тези в Гърция и Румъния. "Последният път бяха 2,50, 2,60 нещо такова. Сега е 2,70, 2,75. 20 стотинки, когато човек работи с това ежедневно", обясни той.

Експертите успокояват.

"Не очаквам драстични промени в цените на горивата, въпреки че ситуацията на международните пазари е динамична, напрежението между Израел и Иран натиска цените нагоре и това е нещо, което не можем да контролираме и да предвидим напълно", посочи Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Предвижда се плато на цените. "Ако не стане наистина нещо около Червено море, имам предвид нещо по-страшно, мисля че така ще бъдат следващите няколко месеца", заяви Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци на горива.

Няма причина цените в България да стигнат тези на съседите ни, дори и след приемането на еврото. "Знаете, че в различните държави цените са различни, но е свързано с различните ставки на акцизите и ДДС. В Гърция са едни от най-високите", отбеляза Владимиров.

В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките. Хаджидимитров предположи, че може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Черно море си гарантира минимум бронзови медали след нулево реми срещу "Левски"
Дата: 12/05, 21:37

Фон дер Лайен отправи предупреждение към Северна Македония
Дата: 12/05, 21:26

Бизнесменът Димитър Бонзов е собственик на пистолета, с който е стреляло детето на Божанков
Дата: 12/05, 21:082 Коментара

Д-р Ангел Кунчев за коклюша: Виждаме пълзящо повишаване, което ще продължи
Дата: 12/05, 20:37

Бегачката Силвия Кьосева минава през Варна по пътя към голямата си цел - 400 км за 6 дни
Дата: 12/05, 20:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия