4 съвета за отпушване на канали с домашни средства и материали


Дата: 22/07, 11:06

Запушените канали са познато неудобство на всяко домакинство. Този проблем може да доведе до неприятности в моменти, в които на никого не му е до това да се занимава активно с отпушване на каналите вкъщи. Въпреки това, неприятностите, които запушените канали създават, могат да се окажат големи, ако не бъдат взети навременни мерки. В тази статия ще откриете 4 съвета за отпушване на канали с домашни средства и материали, както и как да ги предотвратите. 

Как да разберем, че каналът е запушен?

Можем да разберем, че каналът е запушен по няколко признака. Това са бавното оттичане на водата в мивката, под душа или в тоалетната, неприятната миризма около канала, бълбукащи звуци при изтичането на водата, както и връщането на водата обратно през сифона. 

 

4 съвета за отпушване на канали с домашни средства

Четирите съвета, които сме Ви приготвили, включват средства, които всеки има в дома си. Те не са химически препарати и вероятността да навредят на канализацията и тръбите е почти нулева. 

Използвайте сода и оцет

Содата за хляб и оцетът предлагат истински ефективен вариант за отпушване на канали. Смесването им създава реакция, която помага за разтварянето на частиците, които пречат на оттичането на водата и подпомага премахването им. За да приложите този метод, изсипете половин чаша сода бикарбонат в канала, последвана от половин чаша оцет. Оцетът може да бъде такъв, какъвто имате вкъщи, без значение винен или ябълков. След това, трябва да покриете отвора с кърпа, за да дадете време на реакцията да подейства на замърсяването. За тази цел са достатъчни около 30 минути, след което може да изплакнете канала с гореща вода. 

Използвайте бутало или тел

Буталото и телта са добре познати на всеки човек и обикновено всяко домакинство притежава поне един от двата инструмента. Те могат да помогнат при по-сериозни запушвания и са ефективни при механични препятствия в тръбите. 

В случай, че имате бутало и решите да работите с него, трябва да го поставите върху отвора на канала и да направите няколко бързи натискания. По този начин ще създадете налягане и то ще избута запушването. 

Ако решите да използвате тел, трябва да я пъхнете в канала и да я въртите. Правете това докато не достигнете и изтеглите нечистотиите от него. 

Използвайте вряща вода 

Използването на вряща вода е най-простият метод за отпушване на канали. Тя помага с премахването на отлагания, причинени от мазнини и сапун, които често са причина за запушвания в каналите в банята и кухненската мивка. За да използвате вода, кипнете 1 или 2 литра от нея в подходящ съд. След това, изсипете водата в канала на няколко етапа, като правите паузи, за да не нараните тръбите.

Използвайте сол 

Солта е абразив, който помага за разграждането на натрупаните замърсявания в канала. Комбинирането на сол с гореща вода подобрява ефективността на този метод. За да приложите ефективно този метод, кипнете 1-2 литра вода, а преди това изсипете чаша сол в канала. Повторете процеса ако е необходимо, за да отстраните докрай отпадъците.

 

Как да предотвратим запушване на канали?

За да спрете запушването на канали на първо място трябва да поддържате канализацията в добро състояние. Това става посредством поставяне на цедки върху всички оточни отвори, за да предотвратите попадането на големи отпадъци в каналите. Препоръчително е да избягвате изливането на мазнини в мивките в кухните, а вместо това да ги събирате и изхвърляте в боклука. Добре е профилактично да почиствате каналите, за да премахнете малките наслагвания на частици, като използвате сода за хляб и оцет или пък друг домашен препарат. За да запазите каналите в банята, трябва да не изхвърляте косми и хигиенни продукти нито в тоалетната, нито в каналите на мивката и душа.

 

Кога да се доверим на услугите не професионалист?

В случай, че никой домашен метод не дава резултат и проблема със запушването се задълбочава, може би е време да се обърнете към професионалисти. Професионалните фирми, занимаващи се с ВиК ремонти, могат да откликнат на всяка нужда от отпушване на канали. Тъй като авариите могат да бъдат неочаквани и да се случат по всяко време на денонощието, добрите фирми предлагат и услугата денонощно отпушване на канали

 

* публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Учителят в гастроентерологията у нас говори
Дата: 02/09, 21:00

Хороскоп за вторник 3 септември: Да не стои в задимени места зодия
Дата: 02/09, 21:00

Част от къмпинг "Нестинарка" е под вода заради пороя
Дата: 02/09, 20:55

Министър Запрянов поиска от Главчев да освободи заместника му
Дата: 02/09, 20:39

Петър Стойчев с нов световен рекорд
Дата: 02/09, 20:27

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия