Какво трябва да знаете, преди да купите биалетка?


Дата: 01/02, 10:27

При своето движение и по време на завоите, центърът на тежестта на автомобила се измества, което може да доведе до неговото усукване и преобръщане. За да се предотврати това, в окачването са предвидени допълнителни стабилизатори. Сред тях е биалетката или наричаната още вертикална стабилизираща щанга. Какво представлява и нейното предназначение? На какво да обърнете внимание преди покупка? Споделят от онлайн магазин Automotozone.

Какво е биалетка и нейното предназначение?

Еластичен прът, който увеличава стабилността на превозното средство по време на завои, когато центърът на тежестта се измества. Той подобрява устойчивостта на автомобила от преобръщане, усуквайки се по посока на изместването, забавяйки този процес и скъсявайки неговата амплитуда до безопасни нива. Това позволява бързото преминаване на купето в предишното му състояние, след завоя. Именно прътът се грижи за осигуряването на стабилното сцепление с пътя при резки завои, не позволявайки на гумите до известна степен да се отделят от асфалта, дори и при изместен център на тежестта на купето.

Всяка биалетка представлява прът, чиято дължина може да варира в зависимост от конструктивните особености на автомобила – от 4 до 20 см. От двете ѝ страни са предвидени шарнирни връзки, позволяващи прикрепване на стабилизиращата щанга с носачите. Именно шарнирите са гъвкавите елементи, поемащи част от вибрациите и не позволяващи разбиването на съседните на тях части.

Кога се сменя?

Както всеки друг компонент в автомобила, така и този се износва и подлежи на смяна. Това си проличава при поява на тропания и чукания от областта на окачването. Симптоми за разбита вертикална стабилизираща щанга е и нарушението в управлението, както и стабилността на колата на пътя.

Какво трябва да знаете при избора на биалетка?

Както стана ясно по-горе, дължината може значително да варира и грешният избор няма да позволи монтажа на страничната стабилизираща щанга. Ето защо е важно да се съобразят следните особености: 

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Едра градушка връхлетяха половин България, опасност от наводнения
Дата: 25/04, 21:45

Тежък удар за Волен Сидеров
Дата: 25/04, 21:362 Коментара

Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 25/04, 21:30

Двама готвачи развъртяха черпаците и изумиха шефа в „Хелс китчън“
Дата: 25/04, 21:11

ООН: Храната, която българинът разхищава, се топи
Дата: 25/04, 20:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия