Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат


Дата: 17/05, 21:48

Стоп кадър БТВ

"При 50-60 километра скорост автомобилът на НСО става уязвим. Може да има 20-30 километра бонификация от гледна точка на сигурността на охраняемото лице". Това обясни пред БНР ген. Димитър Владимиров, бивш началник на НСО, по повод катастрофата край Аксаково с кола на НСО, в която се е возил лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Има едно негласно правило, че когато има знак, скоростта не се намалява до отбелязаната, защото ако някой има намерение да извърши атентат срещу автомобила с охраняемото лице, трябва да се кара с по-голяма скорост. Това се практикува по цял свят".

Статистиката показва, че на година от служители на НСО се изминават около 2.5 млн. километра, отбеляза ген. Владимиров и посочи, че за същия период се регистрират по 3-4 катастрофи, в които те участват. В повечето случаи обаче едва една от тях е по вина на служителите на НСО.

"Шофьорите знаят, че началници са им не охраняемите лица, а тези, които управляват НСО".

Ген. Димитър Владимиров коментира също покушението върху словашкия премиер Роберт Фицо и грешките, допуснати от охраната му.

"Когато има срещи с граждани, трябва задължително да има авангард от охраната, контролиращ тези, които контактуват с министър-председателя. Такова нещо не се видя. Второ – охранителите бяха на разстояние от него.

Когато прозвучава изстрел, задължението на охраната е по най-бързия начин да свали охраняемото лице на земята. Единият охранител трябва да го покрие, а другите – да съдействат за залавяне на атентатора. Тук се получи нещо фрапиращо - четири куршума и едва тогава идва реакцията на охраната. Това са закъснели действия".

В НСО имаме два случая, при които в близост до президента Желев бяха разкрити от авангарда хора, които имат оръжие, посочи още ген. Владимиров.

Той подготвя книга, в която ще разкаже и за други случаи, при които са спасявани от покушение високопоставени политически фигури.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 21:10

Матева, ЦИК: Избирателите без право на евровот ще гласуват само на хартия
Дата: 01/06, 21:00

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 21:00

Тежка катастрофа на Подбалканския път взе жертва
Дата: 01/06, 20:56

БНР съобщи за мощна градушка над български град
Дата: 01/06, 20:46

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия