Израел удари още една страна, САЩ се готвят за военно разгръщане в Близкия Изток


Дата: 30/09, 09:39

Пиксабей

По всичко личи, че ситуацията в Близкия изток ескалира с всеки изминал ден. След като за една седмица уби голяма част от ръководството на ливанската военна групировка „Хизбула”, в неделя Израел бомбардира и цели на хутите в Йемен.

Атаката е била в отговор на ракетен обстрел от страна на подкрепяните от Иран бойци, което отваря още един фронт в боевете в Близкия изток, предаде Профит.бг.

При израелските удари са загинали най-малко четирима души, а 29 са били ранени, се казва в изявление на управляваното от хутите Министерство на здравеопазването. Бомбардировките са причинили прекъсване на електрозахранването в повечето части на пристанищния град Ходейда.

В изявление на израелските военни, цитирано от Reuters, се казва, че десетки самолети, включително изтребители, са атакували електроцентрали и морските пристанища в Ходейда и Рас Иса.

Това е втората подобна израелска атака в Йемен в рамките на малко повече от два месеца. През юли израелски военни самолети нанесоха удари по военни цели на хутите в същия регион, след като йеменски дрон удари Тел Авив и уби един човек.

„През изминалата година хутите действаха под ръководството и финансирането на Иран и в сътрудничество с иракски милиции, за да атакуват държавата Израел, да подкопаят регионалната стабилност и да нарушат глобалната свобода на корабоплаването“, се казва в изявлението на израелските военни.

Йеменските бойци хути, подкрепяни от Иран, неведнъж са изстрелвали ракети и безпилотни самолети по Израел в знак на солидарност с палестинците, откакто войната в Газа започна с нападение на „Хамас” на 7 октомври. При последната си атака от събота хутите обявиха, че са изстреляли балистична ракета към международното летище „Бен Гурион“ край Тел Авив.

Иран осъди израелските удари, заявявайки, че те са били насочени към гражданска инфраструктура, а президентът Масуд Пезешкиан заяви, че не трябва да се позволява на Тел Авив да атакува една след друга страните от организираната от Техеран „Ос на съпротивата“.

Едновременно с това, в понеделник палестинска бойна група обяви, че трима нейни лидери са били убити при израелски удар в Бейрут. Според Народния фронт за освобождение на Палестина те са загинали при удар, насочен към квартал Кола в ливанската столица.

САЩ повишават готовността си за военно разгръщане в Близкия изток

В неделя американските военни обявиха, че увеличават капацитета си за въздушна подкрепа в Близкия изток и привеждат войските си в повишена готовност за разполагане в региона, като предупредиха Иран да не разширява продължаващия конфликт.

Съобщението бе направено два дни след като президентът Джо Байдън нареди на Пентагона да коригира разположението на американските сили в Близкия изток на фона на засилващата се загриженост, че убийството на „Хизбула“ може да подтикне Техеран към ответни действия.

„Съединените щати са решени да попречат на Иран и подкрепяните от него пълномощници да се възползват от ситуацията или да разширят конфликта“, категоричен беше в изявление говорителят на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър, цитиран от CNBC.

Той също така предупреди, че ако Иран или групи, които Техеран подкрепя, „използват този момент, за да атакуват американски персонал или интереси в региона, Съединените щати ще предприемат всички необходими мерки за защита на нашия народ“.

Изявлението на Пентагона не съдържаше много сведения за размера или обхвата на новото въздушно разполагане. То гласеше само, че „през следващите дни ще засилим допълнително нашите отбранителни способности за въздушна подкрепа“.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, от своя страна, че Съединените щати наблюдават какво ще направи „Хизбула“, за да се опита да запълни вакуума в ръководството си, „и продължават да разговарят с израелците за това какви са правилните следващи стъпки“.

Държавният департамент на САЩ все още не е издал заповед за евакуация от Ливан. Но миналата седмица американски служители заявиха пред Reuters, че Пентагонът изпраща допълнителни сили в Кипър, за да помогне на вече разположените там военни да се подготвят за сценарии, включващи евакуация на американци.

„Лойд Остин повиши готовността за разгръщане на допълнителни американски сили, повишавайки възможностите ни да реагираме на различни непредвидени ситуации“, се казва в изявлението на Райдър.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Бояна Шарлопова: Трудно беше да взема това решение
Дата: 30/09, 12:29

Преизчисляват пенсията ви за 2025 година по заявление в срок от вас
Дата: 30/09, 12:21

Хасковски полицаи предотвратиха "ало" измама за 16 000 лева
Дата: 30/09, 12:17

Община Каварна бие тревога: Водата в града е негодна за пиене, купувайте бутилирана
Дата: 30/09, 12:13

Млада шофьорка загина при тежка катастрофа в Плевенско
Дата: 30/09, 12:05

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия