Байдън е съгласен, че Блинкън трябва да отложи пътуването си до Китай


Дата: 04/02, 02:00

Кадър Глобъл нюз 

Президентът Джо Байдън е съгласен, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън трябва да отложи своето пътуване до Китай след откриването на китайски шпионски балон на голяма височина над страната, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви пред репортери на борда на "Еър форс уан" (Air Force One), че президентът е бил информиран за балона във вторник. Тя каза, че сред Байдън и неговите съветници е имало консенсус, че Блинкън не бива  пътува в този момент, предава БТА.

Междувременно Пентагонът съобщи, че китайският шпионски балон се е придвижил на изток и се намира над централната част на страната, и че САЩ отхвърлят твърденията на Китай, че балонът не се използва за наблюдение, предаде Асошиейтед прес.

Прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър отказа да предостави подробности за това къде точно се намира балонът и дали повторно се обмисля той да бъде свален. Официални представители заявиха, че военните са изключили този вариант поради потенциални рискове за хората на земята.  Райдър каза, че балонът се е намирал на височина около 18 000 метра, бил е маневрен и е променил курса си. Генералът добави, че в момента балонът не представлява заплаха.

Посещението на Блинкън ще се състои по друго време, веднага щом обстоятелствата го позволят, заяви високопоставен служител от Държавния департамент, цитиран от ДПА. Вашингтон също така каза, че е взел под внимание, че Китай е изразил съжаление, "но присъствието на този балон в нашето въздушно пространство е явно нарушение на нашия суверенитет, както и на международното право". 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Акад. Денков: Дневният ред на обществото зависи от Румен Радев
Дата: 29/03, 12:31

Катастрофа с жертва край Костенец
Дата: 29/03, 12:10

По 150 лева на месец за храна дават на 650 хиляди българи
Дата: 29/03, 12:10

Всички пътуващи към Гърция да чуят МВР какво ги чака на границата
Дата: 29/03, 11:581 Коментар

Габриел: Не трябва да има безвремие, но това не означава да бъдат претупвани нещата
Дата: 29/03, 11:561 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия