Съветът на ЕС одобри четири препоръки за България


Дата: 16/07, 21:36

Снимка Pixabay

Съветът на ЕС одобри препоръките за развитието на икономиката на европейските държави. За България са одобрени 4 препоръки, пише ruse24.bg.

На България се препоръчва да предприеме през 2024 и 2025 следните действия:

Да представи своевременно средносрочния фискално-структурен план. В съответствие с изискванията на реформирания Пакт за стабилност и растеж да ограничи растежа на нетните разходи през 2025 г. до равнище, съобразено, наред с другото, с поддържането на дефицита по консолидирания държавен бюджет под референтната стойност по Договора от 3% от БВП и поддържането на разумно равнище на консолидирания държавен дълг в средносрочен план.

Значително да ускори изпълнението на програмите на политиката на сближаване и на плана за възстановяване и устойчивост, с което да гарантира, че реформите и инвестициите ще приключат до август 2026 г., като подобри функционирането и увеличи капацитета на публичната администрация, включително на регионално равнище, да подобри качеството на процедурите за възлагане на обществени поръчки и укрепи независимостта и функционирането на регулаторите. Да финализира бързо главата за REPowerEU. В контекста на междинния преглед на програмите на политиката на сближаване да продължи да се съсредоточава върху договорените приоритети, като същевременно взема предвид възможностите, предоставени от инициативата "Платформа за стратегически технологии за Европа“ за подобряване на конкурентоспособността.

Да подобри образованието и обучението, включително за групите в неравностойно положение, както и обучението на учителите, и да въведе преподаване и обучение, основани на компетентности. Да се справи с недостига на работна ръка и да подобри уменията на работниците, за да се повиши конкурентоспособността и да се подпомогне екологичният преход

Да намали зависимостта от изкопаеми горива и да ускори прехода към чиста енергия, по-специално чрез преминаване към енергия от възобновяеми източници в централното отопление и внедряване на вятърни инсталации. Да осигури достатъчен капацитет за натрупване на енергия, за да се увеличи гъвкавостта на енергийната система. Да укрепи инфраструктурата на електроенергийната мрежа чрез въвеждане на интелигентни мрежови елементи и увеличаване на междусистемните връзки със съседните държави. Да се справи с енергийната бедност, като въведе целенасочени мерки за намаляване на дела на населението, което не е в състояние да отоплява достатъчно домовете си. Да насърчава разгръщането и внедряването на устойчив градски и железопътен транспорт, включително чрез ускоряване на развитието на необходимата инфраструктура.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



България с първа победа на Световното по волейбол в София
Дата: 25/08, 20:14

Откриха астрономическа обсерватория отпреди повече от 2500 години
Дата: 25/08, 20:04

Филко и Васко накараха цяла Варна да ръкопляска на главната
Дата: 25/08, 19:52

„Да, получил съм покана и съм я приел“: Иван Кондов ще е новият външен министър
Дата: 25/08, 19:45

В 16 часа бялото знаме се развя на Рожен
Дата: 25/08, 19:43

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия