Целта на депутатите е да отслабят медиите, като ги лишат от легални доходи, обясни журналист


Дата: 29/04, 12:32

Кадър Нова тв

"Надявам се депутатите да разберат ефекта от това, което ще направят с промените в закона за хазарта. Някой, облечен във власт иска да нанесе удар по свободата на медиите. Имат още един ден за размисъл. Със забрани не става", каза в сутрешния блок на Нова телевизия Самуил Огнянов от "24 часа".

Утре народните представители се събират извънредно, за да гласуват на второ четене забрана за реклама на хазарт в официалните медии. 

В Италия има абсолютна забрана за реклама на хазарт. 75% от залозите се правят през нелицензирани от държавата оператори.

В САЩ от 5,4 млрд. долара залози, само 1,16 млрд. са през лиценцзирани оператори. Той напомни, че социалните мрежи, към които ще се насочи рекламата, не са медии по нашето законодателство, а младите хора, които депутатите искат да "предпазят", са точно там. "Хазартните оператори дават повече пари за спорт от държавата. 80 млн. лв. е бюджета на държавата за спорт. Хазартните компании дават в пъти повече. Сега няма да могат да ги дават, ако законопроектът бъде приет. Ще бъдат отрязани социалните разходи. Пари за спорт означава по-здрава нация и по-малко пари за здравеопазване", каза председателят на волейболната федерация Любомир Ганев. Той напомни, че има много други отрасли с огромни печалби, които не дават нищо за спорта.

"Ако отрежем тези пари от хазартните оператори, много клубове ще приключат дейността си. Парите за спорт идват и от държавния спортен тотализатор. Ако забранят и рекламата на тотото? Не знам защо го правят", възмути се легендата на волейбола у нас. "Когато лишаваш медиите от законни доходи ги правиш слаби и се опитваш да ги контролираш. Никой не е казал, че така иска да помогне на младите хора. В България няма статистика на зависимите от хазарт. Ще пострадат медиите с ясни собственици. Другите НАП не може да ги намери. По-добре е да има нормална регулация. Никой от нас не иска безкотролна реклама на хазарт. Но може да се направи баланс между интересите на бизнеса, държавата и медиите", каза Самуил Огнянов.

Според него може да се направи със забрана за участие на популярни герои в реклама за хазарт или без хора под 23 г. например.

"Общата инвестиция на хазартните компании за реклама е над 100 млн. лв. годишно. Ние се опитваме да продадем продукта волейбол. Спортът и медиите ще бъдат засегнати драстично. Преди 2 г. пак имаше такива идеи. Но сега стана много бързо. Спортът е най-недофинансиран. За много други отрасли има субсидии. Турската волейболна федерация има 85 милиона евро годишно - повече от бюджета на нашето Министерство на спорта. Защо не задължат енергийния бизнес или застрахователния бизнес да дават пари за спорт, след като режат парите от хазартните оператори?", попита Любо Ганев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ЕК осъди нападението над Фицо: Това е удар срещу демокрацията
Дата: 15/05, 17:01

Прокуратурата: Няма наличие на алкохол в кръвта на момчето, шофирало джипа-ковчег на „Руски“
Дата: 15/05, 17:00

Журналист: Въвеждането на пазарната логика в университетите пречи на основната им функция
Дата: 15/05, 16:58

Икономист: Заплатите в университетите трябва да са вързани с приноса им към пазара на труда
Дата: 15/05, 16:54

Фицо е улучен в стомаха от мъж в тълпата, задържан е
Дата: 15/05, 16:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия