Русия обяви българските кораби в Черно море за заплаха и че ще "вземе мерки"


Дата: 18/07, 15:16

Кадър ВМС

Директна заплаха към България отправи Русия.

Кремъл днес заяви, че Русия ще сметне каквито и да било планове за установяване на постоянно присъствие на военни кораби на НАТО в Черно море за заплаха, предвид участието на алианса в конфликта в Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е готова да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира сигурността си.

"Разбира се, концентрираното присъствие на военни кораби на НАТО – вземаме под внимание България и Румъния, крайбрежните страни, които са членки на алианса – представлява, особено в настоящата обстановка, допълнителна заплаха за Русия", каза Песков пред репортери.

Интересно е, че Песков не споменава турските кораби, които са също са част от НАТО и редовно провеждат учения с България и Румъния.

"Русия ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантира сигурността си", добави той.

Песков каза това, коментирайки указа на украинския президент Володимир Зеленски, с който се въвежда в сила решение на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна относно стратегията за морска сигурност на страната. Основните цели на стратегията включват изграждането на военноморските сили на Украйна и осигуряването на постоянно присъствие на силите на НАТО в Черно море.

По думите на Зеленски войната е променила баланса на силите в Черноморския регион и руският флот вече няма да доминира там, посочва украинската новинарска агенция УНИАН. Зеленски добави, че стратегията ще консолидира украинските интереси, ще вземе предвид новите технологични възможности и отношенията с партньорите на страната.

"Сега Украйна винаги ще бъде държава, която е способна да защитава собствените си интереси в морето, транспортните артерии и интересите на нашите съюзници и партньори", заяви той Песков каза още, че обещанието на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за създаване на "истински Европейски отбранителен съюз", демонстрира настроението в Европа за милитаризация и конфронтация. Фон дер Лайен каза, че част от усилията ѝ ще бъдат и водещи проекти за противовъздушна и киберотбрана.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



За 1 година са иззети 646 моторни превозни средства на пияни или дрогирани шофьори
Дата: 31/08, 09:53

Президентът поздрави шампиона Ружди Ружди
Дата: 31/08, 09:33

Протест и в Плевен заради безводието
Дата: 31/08, 09:17

Лекар се призна за виновен за смъртта на Матю Пери
Дата: 31/08, 09:01

Остава засилено полицейското присъствие в района на сараите на Доган в „Бояна”
Дата: 31/08, 08:45

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия