Политолог: Малки са шансовете за кабинет с първия мандат


Дата: 01/07, 18:23

Кадър Нова нюз

Политолог прогнозира, че проектокабинета, предложен от ГЕРБ, няма да бъде гласуван в парламента в сряда.

Без предварително договорена подкрепа за мнозинство много са малки шансовете да мине първият мандат. Незабавното връщане на мандата изпълнен ме изненада, най-малкото защото през последните две-три седмици не видяхме реални разговори за сформиране на правителство.

Това коментира в интервю за NOVA NEWS политологът доц. Милен Любенов.

Той отбеляза, че единственото неизвестно е при „Величие“, тъй като това е непредсказуема партия и до последно няма да е ясно как ще гласува за проектокабинета на ГЕРБ.

По време на интервюто, чрез телефонна връзка, в разговора се включи и математикът проф. Михаил Константинов, който направи аналогия с изборите през 2009 г., когато ГЕРБ вкараха в парламента 116 депутати и тогава не им стигнаха само 5-6 души за пълно мнозинство.

Тогава обаче имаше една партия „Ред, законност и справедливост“ на Яне Янев, който им осигури депутати и Борисов изкара почти пълен мандат. Аналогията се набива на очи. В момента виждаме същото. Сега в Народното събрание има десет души, които при нови избори няма да влязат в парламента и те го знаят и биха подкрепили кабинета на ГЕРБ. Това съвпадение на нещата не е случайно, посочи проф. Констатинов, пише novini.bg.

Милен Любенов обаче се разграничи от мнението на математика, припомняйки, че тогава ГЕРБ имаше 116 депутати, докато сега са 68. Той също така смята, че не е правилно ГЕРБ и ДПС да бъдат разглеждани като обща коалиция, въпреки твърденията на опозицията.

„Това са две различни и конкурентни партии и това можем да го видим много скоро. Плюс това не съм сигурен как ще реагира ДПС на този проектосъстав на кабинета. Основната цел на ДПС беше да влезе във властта през парадния вход и да се договори коалиция. ГЕРБ се опасява обаче, че една такава коалиция ще донесе електорални щети и го избягва“, обясни доц. Любенов.

По думите на политолога хората искат да видят силно правителство, с ясни приоритети, което е склонно да прави смели реформи, за да се подобри животът в страната и най-вече усещането за справедливост.

Според него във всяка парламентарна демокрация партиите са движещите инструменти за правене на политики, но в България те имат сериозни репутационни проблеми.

Без някаква вътрешна трансформация в тези партии не мисля, че скоро ще се изчисти политическият процес, за да се постигне някаква стабилизация, каза в заключение доц. Любенов.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Валерия Велева: Това не са никакви партии, а политически глутници
Дата: 03/07, 18:52

Ето кои депутати от ДПС се отцепиха и гласуваха "против" правителството на Росен Желязков
Дата: 03/07, 18:44

Голям проблем в банките с новите лични карти
Дата: 03/07, 18:441 Коментар

Посетете лаборатория „ЛИНА” с направление по Здравна каса, използвайте отстъпка за допълнителни изследвания
Дата: 03/07, 18:40

Панел за алергии и TORCH тестове за бременни в новите профилактични кампании на „ЛИНА”
Дата: 03/07, 18:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия