Министърът на отбраната: Ще извозим невзривените пиротехнически изделия на безопасно място, когато гърмежите спрат


Дата: 27/07, 20:42

Снимка Булфото

Военният министър обяви важна новина след инцидента край Елин Пелин.

Министерството на отбраната (МО) и Министерството на вътрешните работи (МВР) работят съвместно за безопасното извозване на невзривените пиротехнически изделия от изгорелите складове край град Елин Пелин. Тази координация ще бъде осъществена, след като бъдат окончателно прекратени взривовете в складовете.

Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в град Велико Търново.

Според министър Запрянов, предприетите мерки са насочени към минимизиране на рисковете за населението и осигуряване на максимална безопасност при преместването на опасните материали. Той подчерта, че подобна операция изисква внимателна подготовка и изпълнение, което ще бъде извършено съвместно с експерти от МВР и МО.

Министър Запрянов също коментира възможността за създаване на Национална агенция „Гражданска защита“, която да бъде под шапката на Министерството на отбраната. Това предложение е в процес на обсъждане и решението е изцяло в ръцете на Народното събрание. Въпреки това, Запрянов изрази увереност, че сегашната структура на „Гражданска защита“ към МВР е също добро решение, стига тя да бъде оборудвана и окомплектована със съответните способности. Според него, не е толкова важно къде ще бъде ситуирана тази структура, колкото как ще бъде оборудвана и какви ще бъдат нейните функции.

Относно инициативата за т.нар. Военен Шенген, министър Запрянов уточни, че тя не представлява двустранен договор, а е по-скоро писмо за намерение между три държави - България, Румъния и Гърция. Тази инициатива цели сътрудничество и подпомагане на цивилните министерства при създаването на проекти за изграждане на инфраструктура, която ще улесни съвместните военни и граждански действия в региона.

Служебният министър на отбраната беше във Велико Търново за участие в тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание и връчването на дипломите на курсантите и свидетелствата на кадетите от 146-и випуск „Цар Симеон Велики“ на Националния военен университет „Васил Левски“. На събитието, което е от особена значимост за военното образование в България, министър Запрянов отправи поздравления към младите офицери и кадети, като им пожела успех в бъдещите им професионални начинания.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Очаква се днес ДПС - Доган да подаде жалба във ВАС
Дата: 08/09, 08:32

PINOMM – Софтуер за фактуриране
Дата: 08/09, 08:30

Няма замърсяване на въздуха след пожара край Пловдив
Дата: 08/09, 08:16

Сабаленка спечели титлата на Откритото първенство на САЩ при жените
Дата: 08/09, 08:00

Честваме Рождество на Пресвета Богородица
Дата: 08/09, 07:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия