В Полша задържаха мъж, заподозрян в подпомагане на нападение срещу Зеленски


Дата: 19/04, 06:00

Снимка: Булфото

Мъж, заподозрян в подпомагане на руското разузнаване да подготви евентуално нападение срещу украинския президент Володимир Зеленски, беше арестуван в Полша, съобщиха днес полската и украинската прокуратура, предаде Франс прес.

Полският гражданин, идентифициран само като  Павел K., е имал за задача да „събира и предоставя информация на военните разузнавателни служби на Руската федерация (...), по-специално да помага на руските тайни служби да планират евентуален опит за убийство на чужд държавен глава, украинският президент Володимир Зеленски“, се казва в прессъобщение на полската прокуратура.

Павел К. казал, че е „готов да действа от името на военното разузнаване на Руската федерация и е установил контакти с граждани на Руската федерация, пряко замесени във войната в Украйна“, пише още в съобщението на полската прокуратура.

Информацията за дейността на Павел K. е предадена на Варшава от главната прокуратура на Украйна, което впоследствие позволило придобиването на „съществени доказателства“.

Според украинския главен прокурор Андрий Костин, арестуваният мъж е отговорен по-специално за „събирането и предаването на държавата агресор на информация за сигурността на летище Жешув-Ясионка“, в Югоизточна Полша, откъдето минават украинският държавен глава при задграничните си пътувания, официални лица от други страни, които отиват в Украйна, както и конвои с помощи за нападнатата страна.

„Тази афера подчертава постоянната заплаха, която Русия представлява не само за Украйна и украинците, но и за целия свободен свят“, посочи Костин в „Екс“.

Той обвини Кремъл в организиране и провеждане на "диверсионни операции на територията на други суверенни държави".

Павел К. е задържан в предварителен арест, съобщиха полската и украинската прокуратура, допълва БТА. 

Според полската прокуратура координираната операция на полските и украинските служби е позволила „да се получат доказателства и от територия извън Полша“.

Полският външен министър Радослав Шикорски поздрави полската прокуратура и специалните служби. „Добро сътрудничество с братска Украйна“, пише той в „Екс“.

Полша е сред най-силните поддръжници на Украйна от началото на руската офанзива през февруари 2022 г.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На днешния ден рожден ден има Тончо Токмакчиев
Дата: 02/05, 02:40

Одеса отново бе подложена на ракетна атака
Дата: 02/05, 01:24

Зеленски уволни висш служител на разузнаването
Дата: 02/05, 01:12

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 02/05, 01:10

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 02/05, 01:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия