Ройтерс: Рейтингът на Джо Байдън падна до най-ниското си равнище за последните близо две години


Дата: 22/05, 01:42

кадър: БНТ

Публичният рейтинг на президента на САЩ Джо Байдън се срива този месец до рекордно ниско равнище за последните почти две години, показва проучване на Ройтерс/Ипсос.

Според приключилото в понеделник четиридневно социологическо изследване едва 36% от американците одобряват работата му като президент, при 38% през април. Така рейтингът му отново се връща на най-ниските стойности за цялото време откакто е президент, които бяха измерени за последно през юли 2022 г.

И макар отчетеният този месец спад да е в границите на статистическата грешка от 3%, в крайна сметка тези лоши показатели са в състояние да навредят сериозно на шансовете на демократа за преизбиране в навечерието на президентските избори на 5 ноември, на които той ще се изправи срещу републиканеца Доналд Тръмп, отбелзязва Ройтерс и БТА. 

Последните проучвания за нагласите на избирателите сочат, че Байдън и Тръмп са в оспорвана надпревара за спечелване на симпатиите на гласоподавателите. Но според много изследвания при републиканеца се отчита лека преднина тъкмо в онези щати, за които се смята, че най-вероятно ще се окажат решаващи за изхода от съревнованието за Белия дом.

Данните от проучването на Ройтерс/Ипсос очертават няколко слаби, но и силни места на Байдън. Според участниците в изследването най-важният въпрос за тях е икономиката, която е посочена като проблем номер едно пред САЩ от 23% от запитаните. На второ място с около 21% идва политическият екстремизъм, а на трето място с 13% - имиграцията.

Около 40% са на мнение, че Тръмп, който беше президент от 2017 до 2021 г., е водил по-добра икономическа политика, докато при Байдън този дял е 30%; останалите не могат да преценят.

Тръмп има значителна преднина и по въпроса за имиграцията, където 42% симпатизират на неговия подход, а 25% на този на Байдън.

Демократът има скромна преднина по темата за политическия екстремизъм, където среща одобрението на 34% от запитаните при 30%, които смятат, че Тръмп се справя по-добре в тази област.

Участниците в анкетата са на мнение и че републиканецът е показал по-умел подход по отношение на международните конфликти и тероризма (36%). Политиката на Байдън се ползва с одобрението на 29% по този показател.

Сегашното състояние на американската икономика е един от факторите, които дават поводи за надежда на демократа, че ще бъде преизбран.

Избирателите бяха засегнати от няколкогодишно стремително покачване на цените на потребителските стоки, но в последните месеци инфлацията значително се понижи, а безработицата от повече от две години е под 4%. Проблем за избирателите се явява и възрастта на Байдън, който е на 81 години.

Друго проучване на Ройтерс/Ипсос, публикувано по-рано този месец, показа, че президентът понася щети от неодобрението сред много от привържениците на демократите към отговора му на войната на Израел срещу бойците на "Хамас". Най-новото проучване на Ройтерс/Ипсос не изследва този въпрос, който е особено поляризиращ за демократите.

От друга страна, 77-годишният Тръмп е обвиняем по четири дела, включително за купуване на мълчание, като това дело се очаква да приключи другата седмица. Републиканецът предстои да застане на подсъдимата скамейка и в още два съдебни процеса, които са свързани с опитите му да обърне резултатите от президентските избори през 2020 г., които загуби от Байдън.

Тогава той невярно заяви, че поражението му се дължи на измама. Той включи това твърдение в емоционална реч малко преди стотици негови привърженици да щурмуват американския Капитолий на 6 януари 2021 г. Петима души загинаха, отбелязва Ройтерс.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Джордж Клуни опроверга твърденията, че фондацията му иска арести на руски журналисти
Дата: 03/06, 15:54

Необратима промяна започва в Турция, ще засегне и България
Дата: 03/06, 15:512 Коментара

Андрей Арнаудов се скара на българите: На 90% в главите им е само Америка и Русия
Дата: 03/06, 15:482 Коментара

Започва се: 4-та последна степен буря удря България
Дата: 03/06, 15:47

Внимание: Водата в новата чешма в "Младост" във Варна е негодна за пиене
Дата: 03/06, 15:41

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия