С жалба до съда: Оспорват условията за отпускане на медицински храни


Дата: 18/05, 21:02

снимка Pixabay

Условията на Здравната каса за отпускане на специални медицински храни са дискриминационни и може да оставят тежко болни хора без тях, алармират експерти.

За проблема е сезиран и Върховният административен съд.

15-годишната Александра тежи едва 18 килограма. Майка й казва, че освен обикновена храна, приема и специална медицинска. Само по този начин може да наддаде.

„С храната може да качи до 20, може би 21 килограма. Тя има нужда да посети зъболекар, но не можем да го направим, защото тя трябва да е под упойка. На нея не могат да ѝ сложат упойка, защото са ѝ малко килограмите“, посочи майката Лилия Иванова.

Семейството не получава медицинската храна по Здравна каса. За нея са им нужни над 1000 лв. месечно. Набавят си я с помощта на дарители.

От началото на май НЗОК трябваше да плаща част от стойността.
„Ние не можем да задържим теглото на детето. Щом я спрем - на втория ден можем да видим, че тя сваля килограми. Аз за да се възползвам от тази храна, докторът, при който ще я заведа, той трябва да излъже, че тя е изцяло на тази храна“, допълва майката.

До този проблем се стига заради условия на касата за отпускане на медицинските храни в случаите на недохранване.

„Първото е, че ще се отпускат храни на деца, които ще са изцяло на ентерално хранене. Другият критерий, който е притеснителен и дискриминативен, е за пациентите над 18, за които се изисква епикриза за поставяне на сонда или стома за тяхното хранене. За нас е много силно притеснително ние днес да кажем –„Да, някои от семействата ще получат храни, а други няма да получат“, обясни Антоанета Иванова от Национална мрежа за децата.

Лекарите казват, че и деца, и възрастни с редица диагнози имат нужда от тези храни. От Здравната каса обясниха, че указанията за отпускането на медицинските храни се базират на експертни мнения:

„Ако съответните експертни съвети имат възражения или предложения относно промяна в указанията (за предписване и отпускане на диетични храни), те могат да предоставят официални становища в НЗОК, като институцията се ангажира да ги разгледа“.

От Националната мрежа за децата, подкрепени от лекари, са изпратили писмо до фонда с искане условията да бъдат отменени.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Meteo Balkans: Жеги и гръмотевици очакват Балканите през следващите 72 часа
Дата: 02/06, 02:00

Дани Карвахал счупи рекорд с гола си във финала на Шампионска лига
Дата: 02/06, 01:57

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 02/06, 01:30

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 02/06, 01:20

Радев: Свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция
Дата: 02/06, 01:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия