Експерт: Все повече мъже стават жертви на трафик


Дата: 15/05, 17:10

Снимка Pixabay           
През последните години се наблюдава тенденция към увеличаване броя на мъжете жертви на трафик с цел сексуална експлоатация. Те са принуждавани да работят в страни в Западна Европа, където търсенето на този вид услуги е голямо, а заплащането примамливо. Това каза Росица Янева, секретар на комисията за Борба с трафика на хора в Бургас, съобщи БТА.

По думите ѝ трафикът на хора е проблем с огромен мащаб, а България е страна на произход на жертвите на трафик - у нас те се набират, транспортират и експлоатират основно в западноевропейски страни. Целта е трудова и сексуална експлоатация, за продажба на новородени, за продажба на органи или за просия.

"Бургаски регион през лятото е и място за крайна дестинация, където се експлоатират жертви на трафик с цел сексуална експлоатация - предимно жени и млади момичета. Сред тях има случаи на пострадали от украински и молдовски произход", каза Янева. Тя коментира, че трафикът на хора носи огромни печалби на организаторите и е сред трите най-доходоносни престъпни дейности в света след трафика на оръжие и наркотици.

Според данни на Районната прокуратура в Бургас около 40-50 са пострадалите от трафик на хора в Бургаско през миналата година. Две са присъдите за този вид престъпна дейност за 2023 г. В национален мащаб пострадалите годишно са около 500.

"Доказването на това престъпление е много трудно. Това е брой, който не отговаря на реалния мащаб, тъй като жертвите обикновено не съобщават в полицията или пък, ако са дали първоначални показания, след това често се отказват от тях, просто защото между извършителя и жертвата на престъплението има много често свързаност.

Те или живеят заедно, или тя е влюбена в него, има една близка емоционална връзка между тях, ако става въпрос за случаите с цел сексуална експлоатация. Освен това често има чувства на страх поради заплахи, на вина, на срам. Така, че пострадалите от това престъпление много често не съобщават и съответно делата за трафик на хора не са толкова много, нито пък осъдените", обясни Янева.

Много често хората дори не осъзнават, че са станали жертви на трафик. Основно се фокусираме върху младите - в гимназиите, училищата, в ромските общности, добави тя. Имаме случаи на трафик с цел сексуална експлоатация от близки, от семейството, от баща, от брат. Регистрирани са случаи на 12-13 годишни момичета, продадени от семейства им за извършване на сексуални услуги, каза още Росица Янева.

Два са центровете в Бургас за настаняване на хора, станали жертви на трафик. Капацитетът е шест места. Няма ограничение в престоя. Там на разположение са социални работници, психолози, предоставя се медицинска грижа, осигурена е храна.

"Историите на хора, станали жертви на трафик са потресаващи, те не могат да бъдат измислени. Има случаи на хора с лека умствена изостаналост, експлоатирани с години за сексуални услуги, има такива, които след години експлоатация вече са с психични отклонения, често жертвите са зависими към наркотици, защото това е начин да бъдат държани под контрол.

Мисля, че трудно може да се пресечи бизнесът с трафик на хора, защото основата е икономическа. Когато хората са в бедност, нямат работа, търсят препитание, търсят начин да изхранят семействата си, тогава са съгласни да бъдат експлоатирани. Това трудно би могло да се изкорени, и понеже е в световен мащаб доказва, че трудно се справяме с него", заяви Янева.

Тя посочи, че България е сред първите три-четири държави с най много жертви и пострадали от този бизнес. Със страната ни в челните редици се нареждат Румъния, Украйна, Молдова.

"Трафикът на хора с цел трудова експлоатация също се случва лесно. Обявите в сайтовете гласят така: "Набираме селскостопански работници за Италия. Всичко е организирано - тръгване всеки петък, взимане с микробус от дома". В Италия обаче какво се случва - работиш по 16 часа на ден, спиш във фургони или изоставени сгради, където няма ток и вода. Работа няма достатъчно, пари също.

На място организаторите започват да изнудват жертвите да си заплатят транспорта и да налагат други измислени от тях такси - било то за документи, или друго. Жертвите се въвеждат в дългове, които трудно се изплащат, защото трафикантите все измислят нещо ново", каза още Янева.

По думите ѝ обещанията за по-добър живот, по-доходоносна работа, рефлектират върху жертвите да вземат рискови пътувания в чужбина. Тя даде следните съвети за безопасност: "Проверете фирмата, която осигурява работа дали е лицензирана. В Агенцията по заетостта има списък на лицензираните фирми. Преди да се отпътува от България, трябва да се сключи трудов договор с всички клаузи - за работно време, за заплащане и т.н Договорът трябва да е задължително и на български език. Личните документи се предоставят само на полицията и на граничните власти, на никой друг".


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Вучич за Геноцида в Сребреница: България ме разочарова
Дата: 29/05, 09:30

Майка на дете в критично състояние: Казаха ми да се помоля на поп, отколкото на хората в Спешното
Дата: 29/05, 09:24

UEFA Шампионска лига остава в ефира на MAX Sport през следващите 3 сезона
Дата: 29/05, 09:10

Как се прави здрав корем
Дата: 29/05, 09:10

Два варненски района днес остават без вода
Дата: 29/05, 09:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия