Путин предупреди САЩ за опасност от ракетна криза в стил Студената война


Дата: 28/07, 13:23

Кадри Нова ТВ

"Времето за достигане на цели на наша територия от тези ракети, които в бъдеще може да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, ще бъде около 10 минути. Ние ще предприемем огледални мерки предвид действията на САЩ, сателитите им в Европа и в други региони на света", заяви руският президент. 

САЩ ще започнат през 2026 г. да разполагат военни способности с голям обсег в Германия, за да покажат привързаността си към НАТО и европейската отбрана, съобщиха по-рано този месец Вашингтон и Берлин.

Тези "епизодични базирания" ще бъдат подготовка за по-дългосрочното разполагане на подобни средства, които ще включват ракети SM-6, крилати ракети "Томахок" и хиперзвукови оръжия, които в момента са в процес на разработка. Всички тези ракети са с по-голям обсег от тези, които към момента са разположени в Европа, заявиха САЩ и Германия.

В речта си Путин каза, че Вашингтон нагнетява напрежение и е прехвърлил ракетни комплекси "Тайфун" в Дания и Филипините, и сравни американските намерения с решението на НАТО да базира ракетни комплекси "Пършинг 2" в Западна Европа през 1979 г.

По онова време съветското ръководство, включително генералният секретар на КПСС Юрий Андропов, се опасяват, че разполагането на "Пършинг 2" е част от сложен план, ръководен от САЩ, за обезглавяване на СССР чрез отстраняване на политическото и военното му ръководство.

"Ситуацията напомня на събитията от Студената война при разполагането в Европа на американските ракети със среден обсег "Пършинг", каза Путин.

Руският президент отново предупреди, че Русия може да възобнови производството на ракети със среден и по-малък обсег, способни да носят ядрени бойни глави, и след това да обмисли къде да ги разположи, след като САЩ базират подобно въоръжение в Европа и Азия.

уският президент Владимир Путин предупреди САЩ, че ако Вашингтон разположи ракети с голям обсег в Германия след 2026 г., Москва също ще разположи такива ракети, в чийто обсег ще влиза Западът, предаде Ройтерс, цитирани от Нова телевизия.

В реч в бившата имперска столица Санкт Петербург пред матроси от Русия, Китай, Алжир и Индия по случай Деня на руските военноморски сили Путин предупреди САЩ, че рискуват да предизвикат ракетна криза, подобна на тези от времето на Студената война.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Дъщерята на Желю Желев: Партиите са едни търговски дружества, работят, за който дава пари
Дата: 08/09, 12:23

Спор в социалната мрежа: Какво да правим с бившето Руско консултво във Варна
Дата: 08/09, 12:19

Честваме 60 години от обявяването на "Мила Родино" за национален химн
Дата: 08/09, 12:17

Аязмо бликна във Варна
Дата: 08/09, 12:13

Очаква се засилен трафик в следобедните часове
Дата: 08/09, 12:07

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия