Важно съобщение за сигурността на парите ви в 28 банки в България


Дата: 28/07, 13:26

Пиксабей

Европейските банки "имат механизми за реакция и възстановяване" в случай на кибератаки, но все още има аспекти, които трябва да бъдат подобрени, заяви Европейската централна банка (ЕЦБ) днес в прессъобщение, цитирано от Франс прес, цитира БТА и Фокус.

Финансовата институция е изготвила първоначална оценка на стрес тестовете, стартирани през януари и приложени на 109 търговски банки, за да оцени реакцията им на потенциална кибератака. Това са ситуации, с които банките все повече се сблъскват, се казва в прессъобщението.

"Надзорните органи предоставиха обратна връзка на всяка банка" и някои от тях вече са подобрили или планират да отстранят установените недостатъци, заявява ЕЦБ в комюникето.

Според сценария на стрес теста на ЕЦБ, всички защитни системи на дадена банка са били атакувани и е направена симулация на нарушени текущи бизнес операции от "кибератака, която сериозно засяга техните бази данни".

След това финансовата институция трябва да докаже ефективността на управлението при кризи, комуникацията с клиентите си и способността да се възстанови бързо след кибератаката.

Проблемът се задълбочава, отбелязва ЕЦБ, "което отчасти се обяснява с нарастването на геополитическото напрежение и предизвикателствата на цифровизацията на банковия сектор".

Сред 28 от банките, участвали в стрес теста на ЕЦБ и избрани въз основа на техните бизнес модели и географски райони, бяха подложени на по-задълбочено тестване с посещение на място от надзорни органи.

Действията на ЕЦБ не оказаха влияние върху нивото на капитала, изискван от всяка банка за противодействие на финансовите рискове, което беше съществено качество.

Резултатите от тази програма ще бъдат включени в "процеса на пруденциална проверка и оценка" (SREP), измерващ рисковете за всяка банка за 2024 година, извършен от ЕЦБ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Аязмо бликна във Варна
Дата: 08/09, 12:13

Очаква се засилен трафик в следобедните часове
Дата: 08/09, 12:07

Стоичков с Борисов: Ето какво обещаха
Дата: 08/09, 11:50

Земетресение е регистрирано на територията на Азербайджан
Дата: 08/09, 11:42

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 08/09, 11:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия